offside24.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΕΝΙΣ

APOLOGISTIKO DELTIO TIPOU GIA TO WORLD TABLE TENNIS FOR HEALTH FESTIVAL

Κοινοποίηση

Το 1ο στην ιστορία World Table Tennis For Health Festival ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης αφήνοντας την πιο γλυκιά γεύση σε όλους. Με πολλά χαμόγελα, αναμνηστικές φωτογραφίες και μουσική στο κλειστό στάδιο Δύο Αοράκια, με αποχαιρετιστήριο πάρτι, σύσφιξη σχέσεων μεταξύ αθλητών από 18 χώρες και άφθονη διασκέδαση στο Hospitality venue, Arina Beach Resort το βράδυ της Κυριακής 05/11/2023. Οι αθλητές και οι συνοδοί όλων των ομάδων αναχώρησαν την επομένη από το υπέροχο νησί της Μεσογείου «γεμάτοι» από τις πιο δυνατές παραστάσεις και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα Παγκόσμια πρωταθλήματα Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ της επόμενης χρονιάς. Σ’ έναν απολογισμό της όλης προσπάθειας η οικοδέσποινα Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης δεν έχει κανένα λόγο να κρύψει τη χαρά της για την απόλυτα πετυχημένη διοργάνωση και την άριστη Κρητική φιλοξενία, όταν μάλιστα συνοδεύεται από τον έκδηλο και ξεκάθαρα εκφρασμένο ενθουσιασμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος και το Ίδρυμά της (ITTF & IΤTF Foundation). «Αυτό που κρατάω πρώτα απ’ όλα στον απολογισμό της διοργάνωσης είναι τα παραπάνω από κολακευτικά λόγια, που δεχτήκαμε από την παγκόσμια ομοσπονδία και το ITTF Foundation. Έμειναν με άριστες εντυπώσεις κι αυτό για μας είναι παράσημο σε μία τόσο μεγάλη και ξεχωριστή εκδήλωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Κώστας Παπαγεωργίουαπηχώντας το πώς υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα οι άνθρωποι της ομοσπονδίας και οι πολύτιμοι υποστηρικτές και αρωγοί από την Κρήτη, η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Ηρακλείου.

Το 3ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον μαζί με τα 1α στην ιστορία του αθλήματος Παγκόσμιο πρωτάθλημα Αλτσχάιμερ και Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο για την υγεία, συνέθεσαν για πέντε μέρες ένα ιδιαίτερο σκηνικό γεμάτο διάθεση για ψυχαγωγία στα αγωνιστικά τραπέζια, δύναμη ψυχής και συγκίνηση! Το Ηράκλειο και όλοι όσοι εργάστηκαν για το μεγάλο event τίμησαν αυτούς τους αξιόλογους αθλητές – σύμβολα ζωής και συνέβαλαν στην προώθηση ευρύτερων κοινωνικών αξιών με επίκεντρο την προσέγγιση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που εστιάζει και συνεισφέρει με επιστημονικά δεδομένα στη βελτίωση της υγείας.

«Στον απόλυτα θετικό απόηχο μένει η χαρά και η περηφάνια, που μας προκαλούν τα πολύ εγκωμιαστικά σχόλια της υπερκείμενης αρχής του αθλήματος, διά στόματος της προέδρου της ITTF Petra Sörling και του διευθυντή του Ιδρύματος της ITTF Leandro Olvech. Έμειναν ενθουσιασμένοι κι αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Κώστας Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Ακόμα και σε κάποιες απολύτως δικαιολογημένες καθυστερήσεις της διοργάνωσης, για τις οποίες πάντα ενημερωνόταν από την πλευρά μας η πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας, εξέφραζε τη σιγουριά της για την έγκαιρη ανταπόκρισή μας και δεν ανησυχούσε ποτέ. Είχε έρθει και πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη για το Ευρωπαϊκό Τοπ 16 ανδρών-γυναικών, είχε διαπιστώσει ότι οργανώθηκε καλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και γ’ αυτό ήξερε ότι θ’ ανταπεξέλθουμε κι εδώ. Τα θερμά συγχαρητήρια από τα πιο υψηλά στελέχη της ITTF και γενικά το επιτελείο της στο Φεστιβάλ μας δίνουν κουράγιο. Κάναμε πολλές συζητήσεις με αθλητές, προπονητές, επιστήμονες και ζήσαμε μία τεράστια εμπειρία σε όλα τα επίπεδα».

Στην αρχή των αγώνων είχε τοποθετηθεί στον ιστότοπο του Ιδρύματος της ITTF ο Αργεντινός διευθυντής κι έβγαλε κι εκείνος τον ενθουσιασμό του: «Η επιτυχία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πάρκινσον τα τελευταία χρόνια υπογραμμίζει τη σημασία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης για αυτές τις κοινότητες. Η επέκταση της διοργάνωσης του 2023 για να συμπεριλάβει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και η καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου φεστιβάλ με επίκεντρο την υγεία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αποστολή του Ιδρύματος ITTF. Ευχαριστούμε την Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και τη συνεργασία μαζί μας για την υλοποίηση αυτού του φεστιβάλ».

Πέρα από το προεδρείο της ITTF επισκέφτηκαν βεβαίως, πολλοί επίσημοι τη διοργάνωση. Από τον Δήμο Ηρακλείου παρέστη ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς και από την Περιφέρεια Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης, υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού.

Εκτός από τον Κώστα Παπαγεωργίου, που ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, τη διοίκηση της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. εκπροσώπησαν στους αγώνες η γενική γραμματέας Ξένια Στάθη, ο Α αντιπρόεδρος Ευάγγελος Τέρπος και η Χανιώτισσα Β αντιπρόεδρος Κική Ερηνάκη. Μεταξύ άλλων παρόντες επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και νυν γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης, το μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων Με Αναπηρίες και έφορος των εθνικών ομάδων Α.Με.Α. Κώστας Σιάχος. Ως εξέχουσα προσωπικότητα του παγκοσμίου στερεώματος του αθλήματος τίμησε το Φεστιβάλ με την παρουσία του ο πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης Καλλίνικος Κρεάνγκα

Οι διοργανωτές πρόσφεραν συμβολικά δωράκια στους επικεφαλής της ITTF, ένα κεφάλι Ταύρου στην Petra Sörling κι έναν Μινώταυρο μινιατούρα στον Leandro Olvech. Παρών και ο διευθυντής marketing και social media της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Νίκος Γραμμένος, ο οποίος σχεδίασε και τα μετάλλια με κεντρικό θέμα τον ταύρο. Σε όλους τους αθλητές και τους συνοδούς μοιράστηκε και σχετικό έντυπο, που εξηγούσε  τη σχέση με την Κρήτη και τον συμβολισμό που υπάρχει. «Τα αθλητικά μας μετάλλια είναι χαραγμένα με το περίγραμμα της κεφαλής του ταύρου. Στον αρχαίο μινωικό πολιτισμό της Κρήτης, ο ταύρος είχε ιερή και πολύπλευρη σημασία. Αντιπροσωπεύοντας τη δύναμη, τη ζωτικότητα και τη γονιμότητα συμβόλιζε μια θεϊκή δύναμη και λατρευόταν στις θρησκευτικές πρακτικές και την τέχνη», εξηγούσε το έντυπο.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στο διήμερο εναρκτήριο Παγκόσμιο συνέδριο για την υγεία (World Table Tennis for Health Congress), σχετικά πάντα με τη θετική επίδραση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ενώθηκαν οργανώσεις και παρουσιαστές απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από διάφορους φορείς.

Όπως ανέφερε σε αναρτήσεις του το Ίδρυμα της ITTF «οι ομιλητές παρουσίασαν μερικά συναρπαστικά παραδείγματα πώς το άθλημα μας έχει επηρεάσει θετικά τις ζωές των ανθρώπων που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ενώ έθεσαν αποτελεσματικά την υπόθεση για περισσότερη έρευνα και συνεργασία. Θέλουμε περισσότερα άτομα και οντότητες, που ενδιαφέρονται για αυτόν τον χώρο να κάνουν διάλογο, να συνεργαστούν και να διεξάγουν μελέτες για την επιτραπέζια αντισφαίριση και τη βοήθειά της σε άτομα με νευρολογικά προβλήματα».

Στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Arina Beach Resort δημιουργήθηκαν διάφορες ενότητες και παρουσιάστηκαν και αρκετές εργασίες Ελλήνων.  Από την Επιστημονική επιτροπή του συλλόγου για το Αλτσχάιμερ «Αλληλεγγύη» Ηρακλείου, μίλησαν οι αντιπρόεδροι Παναγιώτης Μήτσιας, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική σχολή και Παύλος Ποτουρίδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, που ανέλυσαν το θέμα «Table Tennis for Health, Preventing Alzheimer with Table Tennis».

Στην ενότητα Εφαρμογή στο WTT4HF Ανθεκτική ανάπτυξη του προγράμματος τοποθετήθηκε ο Χρήστος Μπαλαμπίνης, Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιολογίας και Επιστημονικός Συνεργάτης της ΕΦΟΕπΑ.

Επίσης παρουσιάστηκε το θέμα: Εξερευνώντας το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της επιτραπέζιας αντισφαίρισης – Από τη θεωρία στην πράξη (Exploring Its Past, Present, and Future – From Theory to Practice) και το παρουσίασαν ο γνωστικός νευροεπιστήμονας Χρήστος Γκούμας και, με την ιδιότητα του ψυχολόγου, ο ομοσπονδιακός προπονητής για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάρκινσον Πολυχρόνης Πολίτσης. Τέλος, στο κεφάλαιο της Επίδρασης από την ενεργό συμμετοχή σε ένα άθλημα όπως η επιτραπέζια αντισφαίριση, είχε οn line παρουσίαση ο Θέμης Κοκολακάκης από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Κέντρο Ερευνών Αθλητικής Βιομηχανίας.

Άνθρωποι από 19 χώρες συνολικά δούλεψαν στα πρωταθλήματα, ανάμεσά τους και καταξιωμένοι ξένοι διαιτητές. Σημαντική ήταν η παρουσία εθελοντών, οι περισσότεροι από τους οποίους παρουσιάστηκαν το Σαββατοκύριακο. Ο Ερυθρός Σταυρός ήταν έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου χρειαζόταν και φυσικά στο γυμναστήριο δούλεψε  ιατρικό τιμ. Στους αγώνες βρέθηκαν και γιατροί από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου για να δουν ασθενείς πώς ανταποκρίνονται στους αγώνες. Πολύ ευχάριστο επίσης, ότι έστω λιγοστοί θεατές ήταν καθημερινά στις κερκίδες, όπως και ότι πολλοί από τους Έλληνες συμμετέχοντες (με Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ), οι οποίοι δεν είχαν αναπτύξει έντονη σχέση με τη ρακέτα, εξέφρασαν μετά τη διοργάνωση την επιθυμία να παίζουν συστηματικά πινγκ πονγκ. Για τους ξένους η ITTF σημείωσε ότι «στην Κρήτη, έναν προορισμό που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον, αισθάνθηκαν τη ζεστασιά των ντόπιων και είμαστε ενθουσιασμένοι, που οι συμμετέχοντες στο εναρκτήριο WTT4HF απόλαυσαν τους αγώνες και τη διαμονή τους».

Τέλος, η Ε.Φ.Ο.ΕπΑ. ευχαριστεί όλους τους Χορηγούς–υποστηρικτές του WTT4H, χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της διοργάνωσης:

Περιφέρεια Κρήτης

Δήμος Ηρακλείου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

STIGA

ANEK LINES

BLUE STAR FERRIES

ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ

TRANSCOMBI EXPRESS SALONICA

COSMOS SPORT

ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 FM

ΚΡΗΤΙΚΟΣ 88,7 FM

7C4A9981 (1) (1)
7C4A0042
6D9A6752
7C4A0159
7C4A0032

Related posts

Λουτσέσκου: “Ο Ολιβέιρα δεν είναι διαθέσιμος για τον τελικό Κυπέλλου”

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 84-72: Θρυλική πρόκριση στο Final Four του Κάουνας για το τέταρτο αστέρι

Erasmus+ SENS: ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Σ.Δ.Τ.