offside24.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ: Ο Ζουάν Πλάθα είναι ρεαλιστής και θέλει να οδηγήσει την “Ένωση” σε μία νέα εποχή

Κοινοποίηση

Ο Ζουάν Πλάθα είπε όλα τα σωστά πράγματα στην παρουσίασή του από την ΑΕΚ. Θέλησε να μείνει μέσα στις κατευθυντήριες γραμμές και να προσφύγει σε κλισέ. Ακόμα κι έτσι, έδειξε κάτι παραπάνω από συνειδητοποιημένος σχετικά με το πού ήρθε και ποιες είναι οι απαιτήσεις που υπάρχουν.

Ο Ζουάν Πλάθα είναι πολλά πράγματα. Σίγουρα όμως δεν είναι βαρετός. Ο τρόπος που έχει επιλέξει να ζήσει την ζωή του το αποδεικνύει αυτό. Έχει χιούμορ, κάτι που απέδειξε στην συζήτηση για το πώς πρέπει να προφέρεται το όνομά του όταν ζήτησε να τον αποκαλούν Γιάννη. Αλλά δεν έχει έρθει να κάνει πλάκα στην ΑΕΚ.

Στην παρουσίασή του από την “Ένωση”, ο Καταλανός τεχνικός φάνηκε αρκετές φορές να προσφεύγει σε κλισέ. Δεν θέλησε να πει μεγάλα λόγια. Χρησιμοποίησε την εμπειρία του για να διαχειριστεί κάθε ερώτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξεφύγει από τις κατευθυντήριες γραμμές. Ακόμα κι έτσι όμως, αν κάποιος διάβαζε πίσω από τις λέξεις, μπορούσε να καταλάβει ότι ο Καταλανός τεχνικός μπόρεσε να περάσει το μήνυμά του.

Η κουβέντα για το μπάτζετ

Στο άκουσμα της είδησης ότι η ΑΕΚ συμφώνησε με τον Ζουάν Πλάθα, η πρώτη σκέψη όλων ήταν ότι ένα από τα πράγματα που έταξε η “Ένωση” στον Καταλανό τεχνικό ήταν ένα μεγάλο μπάτζετ. Από τα λεγόμενα του Καταλανού ωστόσο – και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις που δέχθηκε – γίνεται σαφές ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Ανεξαρτήτως μπάτζετ, έχουμε φιλοδοξίες και επιθυμίες” ήταν μία από τις πρώτες ατάκες του Καταλανού. “Το πιο μεγάλο λάθος για μία ομάδα είναι να υπογράφει μεγάλα ονόματα. Θέλουμε παίκτες με το προφίλ που ψάχνουμε. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε παίκτες μέσα στις δυνατότητες της ομάδας” είπε κάποια άλλη στιγμή. Και δεν έμεινε εκεί.

Θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε λάθος επιλογές στους ξένους μας. Εμείς δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε λάθος, γιατί δεν έχουμε μπάτζετ 6-8 εκατομμυρίων για να κάνουμε αλλαγές” τόνισε κάποια άλλη στιγμή, πριν προσθέσει σε ερώτηση για το αν θα μιλούσε σε Ισπανούς παίκτες ότι “οι Ισπανοί παίκτες είναι ακριβοί, αλλά μπορεί και να μην είναι κατάλληλοι για αυτό που έχουμε στο μυαλό μας”.

Κάθε μία λέξη που χρησιμοποίησε ο Πλάθα όταν η κουβέντα πήγαινε στην στελέχωση του ρόστερ και το μπάτζετ έδειχνε πως του έχει καταστεί σαφές ότι δεν θα γίνουν υπερβολές. Και ο ίδιος δείχνει πως το έχει αποδεχθεί αυτό. Ο Πλάθα εμφανίστηκε ρεαλιστής και ειλικρινής. Δεν ήθελε να πει μεγάλα λόγια, παρά να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους βάση.

Φιλοσοφία και στόχοι θα τεθούν όταν αρχίσει να παίρνει μορφή το ρόστερ

Ο Ζουάν Πλάθα είναι ένας τεχνικός που έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του όλα αυτά τα χρόνια. Έχει πράγματα στο μυαλό του, αλλά είναι ένα ανήσυχο πνεύμα. Θέλει να μαθαίνει διαρκώς. Αυτό φάνηκε όταν ανέφερε ότι το διάστημα που ήταν χωρίς ομάδα (περίπου 1.5 χρόνο) παρακολούθησε προπονήσεις των Σπερς και των Σέλτικς για έναν μήνα, της Βίρτους Μπολόνια του Σέρτζιο Σκαριόλο για 10 μέρες. Ότι παρακολούθησε προπονήσεις της εθνικής Ισπανίας (σε άνδρες και γυναίκες) και 10 εκ των 18 ομάδων της Liga Endesa. “Είναι βασικό να ανακυκλωνόμαστε στο επάγγελμά μου” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δεν θέλησε να μιλήσει για την φιλοσοφία που θα έχει στην ΑΕΚ, παρά μόνο ότι θα προσπαθήσει να παίξει θελκτικό μπάσκετ. “Θέλω να παίξουμε θελκτικό μπάσκετ, με στοιχεία από κάθε ομάδα που έχω βρεθεί” είπε συγκεκριμένα, φροντίζοντας ωστόσο νωρίτερα να αναφέρει ότι “όταν έχω δουλέψει τόσα χρόνια σε διαφορετικά κλάμπ ανά την Ευρώπη, από την Ρεάλ και την Καχασόλ, μέχρι την Ζάλγκιρις, την Μάλαγα και την Ζενίτ, δεν γίνεται να έχω το ίδιο playbook. Το στυλ πρέπει να είναι διαφορετικό. Όλα έχουν να κάνουν με τους παίκτες που θα πάρουμε και το μπάσκετ που θα παίξουμε”.

Την ίδια στιγμή βέβαια, είναι δύσκολο να μιλήσει κάποιος για την φιλοσοφία του, όταν η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή έχει επισήμως μόλις τέσσερις παίκτες στο ρόστερ της (Φλιώνης, Χατζηδάκης, Καράμπελας και Πετρόπουλοw, ο οποίος δύσκολα θα μείνει) και έναν ακόμα που αναμένεται να ανακοινωθεί (Νετζήπογλου). Είναι σίγουρα εξίσου δύσκολο να γίνει κουβέντα για τους στόχους. Ακόμα κι έτσι, ο κόουτς Πλάθα είπε αυτό που σκεφτόταν: “Θέλουμε να βελτιώσουμε τους αριθμούς μας σε σχέση με πέρυσι και να πλησιάσουμε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό”.

Η αρχή μίας νέας εποχής

Ο Ζουάν Πλάθα ήρθε στην ΑΕΚ για να μάθει στον κόσμο πώς να προφέρει το όνομά του και να πει τα πάντα με το όνομά τους. Έστω και αν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μερικές φορές κάποιες κλισέ προτάσεις. Ακόμα όμως και μέσα από αυτές τις προτάσεις μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα.

Η ΑΕΚ μπαίνει σε μία νέα εποχή.Στην επετειακή σεζόν των 100 χρόνων επέλεξε να φέρει τον Ζουάν Πλάθα, σε μία από τις σημαντικότερες κινήσεις της σύγχρονης ιστορίας της. Η “Ένωση” θα συνεχίσει να ακολουθεί σφιχτή οικονομική πολιτική, κάνοντας μία εσωτερική… εξυγίανση μετά τα ανοίγματα του παρελθόντος. Ταυτόχρονα όμως θα προσπαθεί – με τιμονιέρη τον Καταλανό τεχνικό – να επιστρέψει εκεί που ανήκει.

Η περσινή σεζόν αποτέλεσε μία καλή αρχή για την ΑΕΚ για να ανέβει ξανά επίπεδο έπειτα από μία περίεργη διετία. Η έλευση του Πλάθα είναι ξεκάθαρο ότι έχει φέρει άλλο αέρα στην “Ένωση”. Τα χαμόγελα είναι πιο συχνά, η αίσθηση ότι κάτι δείχνει να αλλάζει είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Πλέον, πρέπει να βρεθούν και τα κατάλληλα κομμάτια ώστε να συμπληρωθεί το παζλ της ΑΕΚ. Το πρώτο – και το πιο σημαντικό – θα κάθεται στην άκρη του πάγκου της.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Related posts

 Οι τοπικοί πρωταθλητές στους Περιφερειακούς αγώνες παμπαίδων-παγκορασίδων

Δύο Έλληνες Διεθνείς Κριτές Powerlifting στα IBSA World Games 2023

Στη «μάχη» του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Under 21 η Παπαδημητρίου