offside24.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΙΒΟΣ

Σακοράφα: “Σας καλώ να είμαστε όλοι μαζί ενεργοί για να φέρουμε το στίβο εκεί που οραματιζόμαστε”

Κοινοποίηση

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, άνοιξε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ με μια αναλυτική τοποθέτηση για όλα τα θέματα της Ομοσπονδίας. Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, άνοιξε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ με μια αναλυτική τοποθέτηση για όλα τα θέματα της Ομοσπονδίας.

Η ίδια έκανε τον απολογισμό των δράσεων του ΣΕΓΑΣ στη διετία της θητείας της σημερινής διοίκησης, στάθηκε μεταξύ άλλων, στην προσπάθεια που έχει γίνει στην αύξηση των κονδυλίων στην ανάπτυξη και στον υψηλό αθλητισμό, στις καθοριστικές, για τη λειτουργία του ΣΕΓΑΣ, συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και στο χορηγικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σχέση εμπιστοσύνης με τα σωματεία και στη στάση της Πολιτείας σε καίρια θέματα όπως τα οικονομικά και το ζήτημα των υποδομών.

“Αρχικά να σας πω πως έχετε τους χαιρετισμούς του γενικού γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Γιώργου Γιατρουδάκη, που λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να είναι σήμερα εδώ μαζί μας. Η σημερινή Γενική Συνέλευση βρίσκει τη Διοίκηση να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια λειτουργίας από τη στιγμή που ανέλαβε (01.04.2021).

Είμαστε, λοιπόν, στο μέσον της θητείας μας. Επιτρέψτε μου να κάνω έναν συνολικό απολογισμό της διετίας και να αναφερθώ και στους στόχους για την επόμενη διετία.

Η σημερινή διοίκηση ανέλαβε εν μέσω της διαδικασίας αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων της Πανδημίας. Παραλάβαμε την Ομοσπονδία μετά από ένα χρόνο πλήρους απραξίας, λόγω της πανδημίας, με ό,τι αυτό σήμαινε για την όλη κατάσταση και την οικονομική και την αγωνιστική.

Η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η παρούσα Διοίκηση ήταν τραγική, λόγω των συνεπειών της πανδημίας αλλά και εξαιτίας της ασυνεπούς συμπεριφοράς του κράτους ως προς τις υποχρεώσεις του.

Η αγωνιστική κατάσταση ενόψει μάλιστα και της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ακόμη πιο προβληματική, αφού οι πρωταθλητές μας αντιμετώπιζαν προβλήματα ελλιπούς προετοιμασίας”.

Το χορηγικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ και η Πολιτεία

Ακολούθως, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ανέφερε: “Σε αυτό το διαμορφωμένο περιβάλλον πρέπει να συμπληρώσω και να θυμίσω δύο κυρίαρχες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά στη μειωμένη κρατική επιχορήγηση και η δεύτερη στις χορηγίες που, ως συνηθίζεται έχουν μέγιστη διάρκεια τετραετίας και λήγουν τη χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων.

Αυτό σήμαινε ότι οι περισσότερες είχαν ήδη λήξει από τις 31.12.2020. Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω, στα αρνητικά, και την οξεία πολεμική που δέχτηκε η σημερινή διοίκηση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Τι στόχους βάλαμε και τι πετύχαμε σε αυτά τα δύο χρόνια.

Η ιεράρχηση των στόχων που θα αναφέρω είναι ενδεικτική, αφού είναι δεδομένο ότι δουλέψαμε – και δουλεύουμε – παράλληλα σε όλα τα πεδία.

Πρώτος στόχος ήταν η ανανέωση των Χορηγιών, που είχαν λήξει, με επαναδιαπραγμάτευση των όρων, έτσι ώστε να καταστούν συμφερότερες και αποδοτικότερες για τους κύριους αποδέκτες, δηλαδή τους αθλητές, τους προπονητές και τα σωματεία μας.

Σε αυτή τη διαδικασία αποφασίσαμε να διακόψουμε την προηγούμενη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με εξωτερική εταιρία – Η όλη διαδικασία να γίνεται πλέον εσωτερικά, από άτομα του Δ.Σ. αλλά και διοικητικό προσωπικό , με τις αντίστοιχες γνώσεις και δυνατότητες.

Εδώ πρέπει, πράγματι, να απονείμω τα εύσημα – για ακόμη μια φορά – στον Α’ Αντιπρόεδρο Κώστα Κεντέρη ο οποίος σε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή ΣΕΓΑΣ, Σωτήρη Κυρανάκο ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο και επίπονο τεχνοκρατικό έργο. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν και την απόφαση μας αλλά και τους ίδιους.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει το πληρέστερο Χορηγικό Πρόγραμμα από οποιαδήποτε άλλη Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία στη χώρα μας. Καθώς έχει πέντε μεγάλους χορηγού, επτά επίσημους και εννέα υποστηρικτές.
Στηρίζουν ποικιλοτρόπως την ομοσπονδία μας, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους και στον ΣΕΓΑΣ, την αρχαιότερη ομοσπονδία της χώρας, αλλά και στο όραμα της Διοίκησης.

Αναφέρομαι στο όραμα, γιατί τόσο οι ανανεώσεις όσο και οι καινούργιες χορηγίες προέκυψαν μετά από την πιο δύσκολη διετία για όλη την κοινωνία και φυσικά και για τον αθλητισμό.

Αυτό σήμαινε ότι οι εν δυνάμει χορηγοί και υποστηρικτές δεν είχαν αντικειμενική δυνατότητα εκτίμησης της πραγματικής προοπτικής και εξέλιξης.

Παρ’ όλα αυτά, μας εμπιστεύτηκαν. Εμπιστεύτηκαν το όραμά μας αλλά – τολμώ να πω – και την αποφασιστικότητά μας. Έτσι έχουμε και τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζετε.

Στους προϋπολογισμούς και απολογισμούς των δύο αυτών ετών, μπορείτε και μόνοι σας να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.
Θέλω να επαναλάβω, με έμφαση, ότι όλη αυτή η προσπάθεια με τα εξαιρετικά αποτελέσματα σχεδιάστηκε, συντονίστηκε και υλοποιήθηκε απολύτως και μόνο από το έμψυχο υλικό του ΣΕΓΑΣ, διοικητικό και τεχνικό”,
 τόνισε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Αναφορικά με την ενίσχυση των εθνικών ομάδων, τόνισε: “Δεύτερος και παράλληλος, όπως ανέφερα, στόχος ήταν η εξασφάλιση στο μέγιστο βαθμό της άρτιας και πλήρους προετοιμασίας των πρωταθλητών μας – τόσο άμεσα, ενόψει Ολυμπιακών αγώνων, όσο και προοπτικά, ενόψει των αυξημένων αγωνιστικών υποχρεώσεων του έτους.

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που περιέγραψα – και κατανοώντας την οικονομική αδυναμία να καλύψουμε όλες τις ανάγκες σχεδιασμού και της στήριξης, όχι μόνο για τους πρωταθλητές, αλλά γενικότερα για όλους τους αθλητές – βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργειών με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , Α΄ και Β΄ βαθμού.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίστηκε η δυνατότητα για το σύνολο, σχεδόν, των αθλητών, που συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την στήριξη, να επιλέξουν τόπους και χώρους προετοιμασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

Επίσης, όμως, ανέπτυξε μια έμμεση αλλά και άμεση διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, βοηθώντας στην εξοικείωση και γνωριμία νέων -και όχι μόνο- ανθρώπων με τον στίβο.

Μετά από δύο χρόνια ο ΣΕΓΑΣ μπορεί και πάλι να υπερηφανεύεται ότι έχει υπογράψει μνημόνια και σύμφωνα συνεργασίας με πέντε περιφέρειες (Αττικής, Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ιονίων νήσων, Στερεάς Ελλάδας) και τρεις δήμους (Αθηναίων, Πατρών και Καρπενησίου). Έτσι, εξασφαλίσαμε για την Ομοσπονδία εξοικονόμηση δαπανών που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται μια ουσιαστική βοήθεια και στήριξη προς τις ΕΑΣ και τα τοπικά σωματεία. Το κυριότερο απ’ όλα όμως, είναι ότι έδωσε τη δυνατότητα στον ΣΕΓΑΣ να σχεδιάσει και να υλοποιήσει καμπ προετοιμασίας, στα οποία μαζί με τους πρωταθλητές συμμετείχαν και αθλητές από τις κατηγορίες ανάπτυξης.

Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν και να συνυπάρχουν προπονητές και αθλητές του σήμερα και του αύριο. Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε αυτόν τον προγραμματισμό.

Μάλιστα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τα μέχρι τώρα επιτυχή αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να δείχνουν πλέον ουσιαστική πρόθεση για την υπογραφή παρομοίων συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας.

Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω ότι ο ΣΕΓΑΣ είναι η πρώτη και μοναδική Ομοσπονδία που υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα. Εδώ, πρέπει να σταθώ ιδιαίτερα στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με την γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής. Ένα μνημόνιο συνεργασίας που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και αναβαθμίζει ταυτόχρονα τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες.

Επίσης, όμως, μας προσφέρει ένα πεδίο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, για να μπορούμε να στηρίξουμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά τα νησιωτικά σωματεία μας, τους αθλητές και τους προπονητές τους. Τα επωφελή αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στους ενδιαφερόμενους.

Αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη «θα», μπορώ να υποσχεθώ ότι σε αυτόν τον τομέα θα συνεχίσουμε με ακόμα πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις”.

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκαν Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των εκπροσώπων Σωματείων όλης της χώρας αφού στις διαδικασίες της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης μετείχαν συνολικά 155 εκπρόσωποι Σωματείων από τα 200 με δικαίωμα ψήφου.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Σωματείων του ΣΕΓΑΣ ψήφισε και ενέκρινε με 142 θετικές ψήφους, 3 όχι και 0 λευκά την έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου από 01/01/2022 μέχρι 31/12/2022 και την απαλλαγή της Διοίκησης από κάθε ευθύνη.

Στη συνέχεια ο Ταμίας του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Λιούμπας παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμού 2022, που περιείχε τον ισολογισμό, την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης κατ΄ είδος, ανάλυση κονδυλίων, σύνοψη λογιστικών αρχών και άλλα οικονομικά στοιχεία. Ο ταμίας του ΣΕΓΑΣ παρουσίασε επίσης τον ειδικό απολογισμό του ΕΟΤ και της ΓΓΑ από 1/1-31/12/2022

Ο πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής Κώστας Πιπερίδης παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό ο οποίος εν συνεχεία τέθηκε στο σώμα για ψήφιση.

Μετά από ψηφοφορία εγκρίθηκαν με 149 θετικές ψήφους, 3 όχι, 0 λευκά ο οικονομικός και ταμειακός απολογισμός εσόδων – εξόδων από 01/01/2022 μέχρι 31/12/2022 και η Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για την χρήση από 01/01/2022 – 31/12/2022 και με 151 ναι, 1 όχι και 0 λευκά ο απολογισμός – ισολογισμός καθώς και η απαλλαγή της Διοίκησης από κάθε διαχειριστική ευθύνη.

Τον απολογισμό της επιτροπής Ανάπτυξης έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μυστακίδης που παρουσίασε στοιχεία για την διοργάνωση αγώνων αριθμητικά, ποιοτικά, στατιστικά συμμετοχών, κατά φύλλο και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Related posts

ΓΣΠ: Αυτή είναι η έδρα του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας Novibet

Θριαμβευτικό με συμμετοχές από 11 χώρεςτο Κύπελλο Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2023

Αποδεσμεύθηκε ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ, Παναθηναϊκός και Φενέρμπαχτσε τον έχουν στο στόχαστρό τους