offside24.gr
Image default
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Θριαμβευτικό με συμμετοχές από 11 χώρεςτο Κύπελλο Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2023

Κοινοποίηση

Δάφνη14.10.2023. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) διοργάνωσε θριαμβευτικά το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με συμμετοχή 11 χωρών και αιγίδα10 οργανισμών.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο κολυμβητήριο της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η φιλοξενία και αιγίδα μιας πανεπιστημιακής σχολής, της μοναδικής στην Ελλάδα και σε ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια στον κόσμο που προσφέρουν την «αθλητική ναυαγοσωστική» ως επίσημο μάθημα, έδωσε αίγλη και συμβολισμό στην διοργάνωση και το άθλημα.

Εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί, παρέλαση, όρκος αθλητών και την διεξήχθησαν ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα κολύμβησης, διάσωσης και πρώτης βοήθειας. Συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών. Απονεμήθηκαν μετάλλια συμμετοχής, νίκης και έπαθλα.

Η διοργάνωση σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής εθνικοτήτων γεγονός που αποδεικνύει την δημοφιλία και την δυναμική της εντός και εκτός Ελλάδος. Φιλοξένησε 16 ομάδες, 150 αθλητές και δεκάδες επίτιμους προσκεκλημένους από 11 χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Αλβανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Σλοβενία, Πολωνία, Αμερική, Σρι Λάνκα).

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

ΩςΕπίτιμοΜέλοςκατατάχθηκεηΑμερικανίδαProf. Jan Holden (Πρόεδρος, International Association of Near-Death Studies). Για την συνεισφορά τους στην εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική, τιμήθηκαν αρκετές προσωπικότητες της Ελλάδος. Ο ιδρυτής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης (το παρέλαβε την επόμενη ημέρα στο συμπόσιο), ο ιδρυτής της Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Βορείου Ελλάδος, ο Βαγγέλης Τσαμπάζης, ο Ιδρυτής του ActionClub, Γιώργος Στάικος, (εκπροσωπούμενος από τον Δημήτρη Βεντούρη) ο Ιδρυτής της Ναυαγοσωστικής Σχολής Μακεδονίας, Θεολόγης Εμμανουηλίδης, το Μέλος ΕΕΠ της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, Αναστασία Μπλαντή, ο Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής/Πρώτης Βοήθειας Βασίλης Χατζόπουλος, ο διευθυντής της RescueTrainingInternational, Κωνσταντίνος Παπαηωακείμ, ο τ. Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Χρήστος Γάτσης, καιo Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων, Αναστάσιος Γερασιμάτος.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Την διοργάνωση χαιρέτισαν ο Εκπρόσωπος του Τομέα Υγρού Στίβου της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ, Καθ. Αργύρης Τουμπέκης και ο Πρόεδρος της ΕΑΝΕ και «πατέρας» της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, Δρ. Στάθης Αβραμίδηςπου είπε: «Στην αρχαιότητα, οι αντιμαχόμενες πόλεις-κράτη κάθε 4 χρόνια, έκαναν εκεχειρία και συγκεντρώνονταν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας για να αγωνιστούν! Το όραμά μου είναι να χρησιμοποιηθεί η αθλητική ναυαγοσωστική για να φέρει ποιο κοντά τις σχολές ναυαγοσωστικής και τον κλάδο του υγρού στίβου, ώστε να μειώσουμε τους πνιγμούς. Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας!»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακός. Οι συμμετέχοντες αθλητές και θεατέςέσπασαν κάθε ρεκόρ. Περίπου300 άτομα παραβρέθηκαν, ως αθλητές, θεατές, συνοδοί, εθελοντές και συνεργάτες. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από την Ελλάδα και την Αμερική, φοιτητές ΣΕΦΑΑ, εκπρόσωποι οργανισμών και σχολών ναυαγοσωστικής και αγωνιζόμενοι κολυμβητικών συλλόγων, διασωστικών ομάδων.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στους αγώνες. Όλοι συμμετείχαν με χαρά και απόκτησαν γνώσεις. Εμπεδώθηκε σε όλους η πεποίθηση ότι χαμένος ήταν μόνο όποιος δεν συμμετείχε, γιατί η χαρά της συμμετοχής ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη από την ικανοποίηση της όποιας αγωνιστικής διάκρισης!

Η κατανομή μεταλλίων άφησε «γεύση επιτυχίας» σε ομάδες και ανεξάρτητους αθλητές. Στις μικρές ηλικίες διακρίθηκαν οι αθλητές τουΚΟΠΙ και των Ατλάντων Θεσσαλονίκης. Στους νέους-νεάνιδες κυριάρχησε ο Πρωτέας Καλύμνου επιδεικνύοντας την σοβαρή υποδομή του. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών και στους βετεράνουςσεβαστή παρουσία είχαν οι ομάδεςΝαυαγοσωστική Ακαδημία Βορείου Ελλάδος, Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας, GEPLifeguardAcademy, ThalassaServices, ActionClub.

Διακρίσεις είχαν και αρκετοί αγωνιζόμενοι από διάφορες χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχώρισε ο Βασίλης Χαντζόπουλος, που κατέκτησε 2 μετάλλια σε ισάριθμα αγωνίσματα ΚΑΡΠΑ.

Το Κύπελλο Ανηλίκων Αθλοσωστών «Καθηγητής Δημήτρης Χατζηχαριστός» απονεμήθηκεγια 3η συνεχόμενη χρονιά στον Ποσειδώνα Ιλισίων, τρανή απόδειξη του ενθουσιασμού που έχει η ομάδα για την αθλητική ναυαγοσωστική. Η γλυκύτατη ομάδα των «λιλιπούτειων» αθλοσωστών μας, γιόρτασε με τις συνηθισμένες ζητωκραυγές και χαμόγελα την επιτυχία εντός και εκτός νερού, ξεσηκώνοντας την κερκίδα.

Το Κύπελλο Ενηλίκων Αθλοσωστών «Λουκάς Μπισταράκης» απονεμήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης σε δύο ομάδες που ισοβάθμησαν, στον Πρωτέα Καλύμνου και την Ναυαγοσωστική Ακαδημία Βορείου Ελλάδος, που το γιόρτασαν με τον δέοντα ενθουσιασμό εντός και εκτός νερού.

Στους αγώνες τιμήθηκαν οι Μιχάλης Γλυνάτσης, Στάθης Αβραμίδης, Παντελής Αβραμίδης και η βοηθός αποστολής, Ειρήνη Κουτσάμπαση, που συμμετείχαν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής.

Η ΕΑΝΕ

Η ΕΑΝΕ είναι πιστοποιημένος φορέας αθλητικής αναψυχής της Γενικής Γραμματέας Αθλητισμού. Ιδρύθηκε στην μνήμη 3 συγγενών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα για να προστατέψει τη δημόσια υγεία από πνιγμό. Διαθέτει μέλη σε 32 χώρες και αποτελεί το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές. Είναι ο μοναδικός οργανισμός που διαθέτει ιδιότητα μέλους/συμμάχου στους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς διάσωσης και κολύμβησης του πλανήτη (InternationalLifeSavingFederation, InternationalLifeSavingFederationofEurope, MediterraneanLifesavingConfederation, PrincessCharleneofMonacoFoundation).

Ηδιοργάνωσηείχετηναιγίδατωνπαρακάτω 10οργανισμών: PrincessCharleneofMonacoFoundation, InternationalSwimmingHallofFame, InternationalFederationofSwimmingTeachers’ Association, InternationalLifeSavingFederation, InternationalLifeSavingFederationofEurope, MediterraneanLifesavingConfederation, ΈνωσηΣυμμετασχόντωνσεΟλυμπιακούςΑγώνες, ΣύλλογοςΕλλήνωνΟλυμπιονικών, ΚολυμβητικήΟμοσπονδίαΕλλάδος, ΣΕΦΑΑΑθηνών.

ΧορηγοίτουΚΑΝΕ 2022 είναι: ΕλληνικήΟμάδαΔιάσωσηςΑττικής, RescueTrainingInternational, ΕταιρείαΟρχηστρικήςΤέχνης “Βάκχαι”, PhysiOsteo Team by Toilos-Psarogiorgos. Εικόνες: ΕΑΝΕ.

Related posts

Εμπαπέ: Αυτό είναι το μίνιμουμ ποσό που θα ζητήσει η Παρί για την πώλησή του, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ

Αναχωρεί για τη Μάλτα και το Europe Trophy ανδρών ο Παναθηναϊκός

Δέκα χρόνια από τις επιτυχίες-ορόσημο του Σβέσχατ: Το 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ