offside24.gr
Image default
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

«Αργυρή» η Κουρούση, αυξάνονται οι προσδοκίες για το ευρωπαϊκό U17 στη Νάπολη

Κοινοποίηση
Η Αλίνα Κουρούση ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια ανάμεσα στους 30 ξιφομάχους της ελληνικής αποστολής στο Βουκουρέστι χάρη στο αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο ατομικό της σπάθης νεανίδων.
Το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το Riposta Cup που ανήκει στη σειρά αγώνων της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ξιφασκίας (EFC) και η μεγαλύτερη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα ήρθε τη δεύτερη μέρα, στο ατομικό τουρνουά των νεανίδων.
Η Κουρούση (ΑΟ Απόλλων Βριλησσίων) προκρίθηκε αήττητη από τη φάση των πουλ, πέρασε άνευ αγώνα το γύρο των 128 και στη συνέχεια σημείωσε τέσσερις διαδοχικές νίκες στα νοκ-άουτ για να εξασφαλίσει θέσει στο βάθρο: νίκησε τη Ρουμάνα Αριάνα Νέμες στη φάση των 64 (15-5), τη Γαλλίδα Λουίζ Οζόλτ στη φάση των 32 (15-6), τη Βουλγάρα Ραλίτσα Γκάτζεβα στη φάση των 16 (15-5) και τη Ρουμάνα Αντριάνα Μαρία Γκεατάρα στον προημιτελικό (15-8). Στη μάχη για την είσοδο στον τελικό μπόρεσε να λυγίσει και τη Γαλλίδα Κοστάνς Μεσιέ με 15-7 και στο μεγάλο τελικό ηττήθηκε τελικά με 15-13 από τη Γεωργιανή Αλεξάντρα Κουβάεβα (Νο7 της ευρωπαϊκής κατάταξης νεανίδων).
Είναι το δεύτερο φετινό μετάλλιο της αθλήτριας του Γιάννη Νοταρά στο ευρωπαϊκό circuit μετά το χρυσό που είχε κατακτήσει το Σεπτέμβριο στην Τυφλίδα της Γεωργίας. Με τους 65 βαθμούς που εξασφάλισε από αυτή τη διάκριση η αθλήτρια του Γιάννη Νοταρά ανέβηκε στο Νο3 στην ευρωπαϊκή κατάταξη νεανίδων, από την 5η θέση στην οποία βρισκόταν. Πρέπει να σημειωθεί ότι η 15χρονη θα έχει άλλη μία χρονιά στην κατηγορία. Πλέον το βλέμμα της στρέφεται στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U17 στη Νάπολη της Ιταλίας (22-25/2), στο οποίο θα επιδιώξει κάτι καλύτερο από την ένατη θέση που είχε πάρει πέρυσι στο Ταλίν. Ακολουθούν οι δηλώσεις της αθλήτριας και του προπονητή της: Γιάννης Νοταράς:«Η κατάκτηση αυτού του ασημένιου μεταλλίου είναι τεράστια επιτυχία για μας! Είναι ανταμοιβή για τον αφοσιωμένο κόπο και τη σκληρή δουλειά που βάλαμε. Ως προπονητής, αυτό το μετάλλιο μου αποδεικνύει ότι η προετοιμασία μας με την Αλίνα ήταν αποτελεσματική. Συγχαρητήρια σε όλη την ελληνική αποστολή».
Αλίνα Κουρουση:
«Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Μια πάρα πολύ κουραστική μέρα ολοκληρώθηκε, φτάνοντας στο τελικό! Λίγο πιο ψηλά κάθε φορά, με πολλή προπόνηση και υπομονή, να ανεβάζουμε την Ελλάδα μας ψηλότερα. Θα επιδιώξουμε μία καλή εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Νάπολη».
Ελπιδοφόρα η συνολική εικόνα της Ελλάδας στη σπάθη U17
Συνολικά οι 8 από τις 11 Ελληνίδες που αγωνίστηκαν στο ατομικό των νεανίδων προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό των 128, οι 6 από τις 8 προχώρησαν στο ταμπλό των 64 (Κουρούση, Φωτιάδη, Καβέλη, Χουζούρη, Τσοκαροπούλου, Γλύκη) και οι 2 από τις 6 προχώρησαν μέχρι το ταμπλό των 32 (Κουρούση, Φωτιάδη) με την Κουρούση να φτάνει μέχρι τον τελικό.
Την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιηθεί το ατομικό των εφήβων στο οποίο τρεις Έλληνες έφτασαν μέχρι το ταμπλό των 32. Ο Θωμάς-Αβραάμ Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης) κατέκτησε τη 18η θέση, ο Νίκος Περγάμαλης (ΑΟ Ασπίδα) τη 19η θέση και ο Βαγγέλης Κούτλας (Ηλυσιακός ΑΟ) την 32η θέση. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο 15χρονος Γρόλλιος έχει ακόμα μία χρονιά στην κατηγορία των εφήβων και ο 14χρονος Κούτλας άλλες δύο χρονιές στην ίδια κατηγορία. Από τους συνολικά 19 Έλληνες ξιφομάχους οι 12 προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό των 128, οι 6 προχώρησαν στο ταμπλό των 64 (Γρόλλιος, Περγάμαλης, Κούτλας, Τετράδης, Παπαδόπουλος, Δημητρόπουλος) και οι 3 που προαναφέρθηκαν έφτασαν μέχρι και τους 32 καλύτερους της διοργάνωσης.
Πολύ καλές εμφανίσεις έκαναν και οι πρώτες Εθνικές ομάδες στα ομαδικά παιχνίδια με έκτη θέση στις νεάνιδες από τις Χουζούρη, Φωτιάδη, Κουρούση και Τσοκαροπούλου και όγδοη θέση στους εφήβους από τους Γρόλλιο, Περγάμαλη, Δημητρόπουλο και Παπαδόπουλο.
Αναλυτικό Δελτίο Τύπου + Κατατάξεις
Ευρωπαϊκό κύπελλο ξίφους μονομαχίας εφήβων/νεανίδων (U17)
27-28/1 | Νόβι Σαντ (Σερβία)
Ο Τσώκας και ο Ιτσάνης ξεχώρισαν μεταξύ των 35 Ελλήνων ξιφομάχων
Ο Βασίλης Τσώκας (ΟΞΙΦ) έκανε την καλύτερη εμφάνιση μεταξύ των 35 ξιφομάχων που αγωνίστηκαν για τα ελληνικά χρώματα στο ευρωπαϊκό κύπελλο ξίφους μονομαχίας του Νόβι Σαντ μεταξύ 27-28 Ιανουαρίου.
Ο νεαρός αθλητής από τη Φλώρινα έκανε την καλύτερή του φετινή εμφάνιση αφού έφτασε μέχρι το ταμπλό των 16 και κατέκτησε τελικά την 13η θέση ανάμεσα σε 184 αθλητές. Στο κυρίως ταμπλό νίκησε κατά σειρά τον Βρετανό Κέισι Τζόουνς (Τ128, 15-10), τον Σλοβένο Γιον Πονίκβαρ (Τ64, 15-8), τον Βέλγο Αλεξάντερ Ντε Βίντερ (Τ32, 15-11) και την πορεία του σταμάτησε στη μάχη για τα προημιτελικά (Τ16) ο Ούγγρος Άρον Πετρόφσκι με 15-8. Με αυτή την εμφάνιση ο αθλητής του Νίκου Τσώκα εξασφάλισε 24 βαθμούς για την ευρωπαϊκή κατάταξη εφήβων, ανέβηκε στην 38η θέση (32η μόνο με Ευρωπαίους αθλητές) και έδειξε έτοιμος εν όψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος U17 στη Νάπολη (22-25/2). Ο Σταύρος Ιτσάνης (ΟΣ Κηφισιάς) ξεκίνησε πολύ δυναμικά στην πουλ που ήταν αήττητος και στη συνέχεια έφτασε μέχρι και το ταμπλό των 32 και την 17η θέση. Στα νοκ-άουτ νίκησε τον Τούρκο Γιαγκίζ Γιαζαλτίν (Τ128, 15-6) και τον Ιταλό Σάντε Μπερζακόλα (Τ64, 15-10), προτού ηττηθεί από τον Ούγγρο Ντόνατ Κις με 15-8 στη μάχη για την είσοδο στους 16 (Τ32). Από τους υπόλοιπους αθλητές ξεχώρισε ο Νίκος Σούκερας (ΠΑΣ Γιάννενα) που έφτασε μέχρι το ταμπλό των 64 (63ος). Στο ταμπλό των 128 απέκλεισε τον Κροάτη Φίλιπ Ζέλκοβιτς (15-7) και στη συνέχεια ηττήθηκε από τον Βούλγαρό Τιοντόρ Πετρόφ (15-12). Μέχρι το κυρίως ταμπλό των 128 έφτασαν 12 Έλληνες, ενώ από τις πουλ προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό των 256 οι 15 από τους 18 Έλληνες ξιφομάχους. Στο ατομικό των νεανίδων τρεις Ελληνίδες έφτασαν μέχρι το ταμπλό των 64. Την 42η θέση κατέκτησε η Νικολέττα Στεργιούλα (ΟΞΙΦ), την 48η η Μελίνα Ρεντούμη (Μεσόγειος Ραφήνας) και την 63η η Άννα Ραφαέλα Σαλαβούρα (ΛΟ Βάρης). Η Στεργιούλα στο ταμπλό των 128 νίκησε την Ουγγαρέζα Μπογκλάρκα Ζάλα (15-12) και στη συνέχεια ηττήθηκε από την Σλοβάκα Ζουζάνα Τουλέιοβα (15-13). Η Ρεντούμη στο ταμπλό τω ν128 απέκλεισε τη Βουλγάρα Σιγιάνα Στογιάνοβα (15-7) και στη συνέχεια ηττήθηκε από την Ουγγαρέζα Φλόρα Λούκα Βάργκα (15-6). Η Σαλαβούρα στο ταμπλό των 128 επικράτησε της Ρουμάνας Φλάβια Τσιούτα (15-14) και στη συνέχεια λύγισε από Ουκρανή Μαρίια Σερέντα (15-6).  Άλλες 6 Ελληνίδες προκρίθηκαν στο κυρίως ταμπλό των 128, ενώ 6 Ελληνίδες ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στη φάση των πουλ. Στα ομαδικά τέσσερις ομάδες, τρεις στις νεάνιδες και μία στους εφήβους, έφτασαν μέχρι το ταμπλό των 16.
Αναλυτικό Δελτίο Τύπου + Κατατάξεις
Πανελλήνιο πρωτάθλημα ξίφους ασκήσεως εφήβων/νεανίδων (U17)
27-28/1 | ΟΑΚΑ (Αθήνα)
Στα αδέρφια Σταυράκη οι ατομικοί τίτλοι, ΓΕΦ και ΑΟΞΑ πρωταθλητές στα ομαδικά
Ο Μιχάλης και η Ζωή Σταυράκη κυριάρχησαν στα ατομικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος ξίφους ασκήσεωςεφήβων/νεανίδων, ενώ την επόμενη μέρα ο ΑΟΞΑ και η ΓΕΦ αναδείχθηκαν πρωταθλητές σύλλογοι στα ομαδικά.
 Το πανελλήνιο πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ξιφασκίας του ΟΑΚΑ μεταξύ 27-28 Ιανουαρίου. Στα ατομικά παιχνίδια που άνοιξαν την αυλαία το Σάββατο 27/1 τα δίδυμα αδέρφια Σταυράκη από την ΑΞΙΑ Χαΐδαρίου επικράτησαν σε  εφήβους και νεάνιδες αντίστοιχα μετά από δυνατές μάχες που κρίθηκαν στους τελευταίους πόντους.
Στους εφήβους ο Σταυράκης εξασφάλισε την παρουσία του στον τελικό με νίκη κόντρα στο συναθλητή του στην ΑΞΙΑ, Δημήτρη Μεϊντάνη, με σκορ 15-10. Στον δεύτερο ημιτελικό μονομάχησαν δύο συναθλητές από τον ΑΟΞ Αιγάλεω, ο Μαξιμιλιανός Χατζηγιάννης και ο Αντώνης Γκούμας, με τον δεύτερο να βγαίνει νικητής με 15-10. Στον μεγάλο τελικό που πήγαινε πόντο-πόντο και έφτασε στο 14-14, ο Σταυράκης πέτυχε το καθοριστικό χτύπημα και αναδείχθηκε για πρώτη φορά πανελληνιονίκης στην κατηγορία των εφήβων, σε μία κατηγορία στην οποία έχει δικαίωμα να αγωνίζεται και την επόμενη χρονιά.
Στις νεάνιδες η Σταυράκη νίκησε στον ημιτελικό την Καλλιρόη Ναΐδη (ΓΕΦ) με 15-10 και πήρε θέση στην πίστα του τελικού κόντρα στην Κατερίνα Τσιαμπά (ΑΟΞ Αιγάλεω) η οποία νωρίτερα είχε αφήσει στο τρίτο σκαλί του βάθρου τη Βάλια Ταγή (ΑΞΙΑ) με 15-13. Η αναμέτρηση του τελικού είχε μεγάλη ανατροπή με την Τσιαμπά να παίρνει κεφάλι με 10-5 και την Σταυράκη να ισοφαρίζει σε 13-13 και τελικά να κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα με 15-13. Η 15χρονη Σταυράκη έχει και αυτή μία ακόμα χρονιά στην κατηγορία U17.
Η τελική οκτάδα των εφήβων:
1. Μιχάλης Σταυράκης (ΑΞΙΑ)
2. Αντώνης Γκούμας (ΑΟΞ Αιγάλεω)
3. Μαξιμιλιανός Χατζηγιάννης (ΑΟΞ Αιγάλεω)
Τ3. Δημήτρης Μεϊντάνης (ΑΞΙΑ)
5. Κωνσταντίνος Στάμελλος (ΑΞΙΑ)
6.Χρήστος Τουλάκης-Μαρκάκης (ΑΟΞ Αιγάλεω)
7. Νικόλας Ντούκα (ΑΟΞ Αιγάλεω)
8. Χρήστος Γίδαρος (ΓΕΦ)
Αποτελέσματα     Η τελική οκτάδα των νεανίδων:
1. Ζωή Σταυράκη (ΑΞΙΑ)
2. Κατερίνα Τσιαμπά (ΑΟΞ Αιγάλεω)
3. Καλλιρόη Ναΐδη (ΓΕΦ)
Τ3. Βασιλική Ταγή (ΑΞΙΑ)
5. Μαρία Παπαθανασίου (ΑΞΙΑ)
6. Μαγδαληνή Τελιπορανίδου (Άρης Θεσσαλονίκης)
7. Αντιγόνη Δούμτση (ΓΕΦ)
8. Αγγελική Κέκερη (ΑΟΞ Αιγάλεω)
Αποτελέσματα
Την Κυριακή 28/1 ακολούθησαν οι αγώνες των ομαδικών όπου ΑΟΞ Αιγάλεω, ΓΕΦ και ΑΞΙΑ μοιράστηκαν τα μετάλλια και στις δύο κατηγορίες. Ο ΑΟΞ Αιγάλεω με τους Αντώνη Γκούμα, Μαξιμιλιανό Χατζηγιάννη,  Κωνσταντίνο Αδαμάκη και Χρήστο Τουλάκη-Μαρκάκη κατάφερε να υπερασπιστεί για ακόμα μία φορά τον τίτλο στους εφήβους, επικρατώντας με 45-44 της δυνατής ομάδας από την ΑΞΙΑ Χαϊδαρίου (Μεϊντάνης, Σταυράκης, Σταμέλλος, Αντωνίου) στον μεγάλο τελικό. Ο ΑΟΞ Αιγάλεω νωρίτερα είχε αφήσει εκτός τελικού τον ΟΞ Γλυφάδας με 45-12 και η ΑΞΙΑ τη ΓΕΦ με 45-34. Στο μικρό τελικό η ΓΕΦ (Δούμτσης, Ζωγράφος, Γιάγκος, Χρονόπουλος) νίκησε τον ΟΞ Γλυφάδας (Χιωτέλης, Μιχαλόπουλος, Λωρίδας, Σμύρνης) με 45-24 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Στις νεάνιδες η ΓΕΦ με τις Αντωνία Κανδηλάρη, Καλλιρόη Ναΐδη, Κατερίνα Προβατά και Αντιγόνη Δούμτση έκανε την υπέρβαση και νίκησε με 40-39 στον ημιτελικό τον ΑΟΞ Αιγάλεω (Περάκη, Τσιαμπά, Λαΐου, Κέκερη) και με 45-38 στον τελικό την ΑΞΙΑ (Πήλιουρα, Σταυράκη, Παπαθανασίου, Ταγή). Νωρίτερα η ΑΞΙΑ Χαϊδαρίου είχε νικήσει στον ημιτελικό τον Μ. Αλέξανδρο Κορδελιού  (Κριμνιανιώτη, Γιδάρου, Γκαβζία) με 45-26. Στο μικρό τελικό μεταξύ ΑΟΞ Αιγάλεω και Μ. Αλέξανδρο Κορδελιού ο σύλλογος των δυτικών προαστίων της Αθήνας επικράτησε με 45-36 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Η τετράδα στους εφήβους:
1. ΑΟΞ Αιγάλεω (Αντ. Γκούμας, Χατζηγιάννης, Αδαμάκης,Τουλάκης-Μαρκάκης)
2. ΑΞΙΑ (Μεϊντάνης, Σταυράκης, Σταμέλλος, Αντωνίου)
3. ΓΕ Φλώρινας (Δούμτσης, Ζωγράφος, Γιάγκος, Χρονόπουλος)
4. ΟΞΙ Γλυφάδας (Χιωτέλης, Μιχαλόπουλος, Λορίδας, Σμύρνης)
Αποτελέσματα
Η τετράδα στις νεάνιδες:
1. ΓΕ Φλώρινας (Κανδηλάρη, Ναΐδη, Προβατά, Δούμτση)
2. ΑΞΙΑ (Πήλιουρα, Σταυράκη, Παπαθανασίου, Ταγή)
3. ΑΟΞ Αιγάλεω (Περάκη, Τσιαμπά, Λαΐου, Κέκερη)
4. Μ. Αλέξανδρος Κορδελιού (Κριμνιανιώτη, Γιδάρου, Γκαβζία)
Αποτελέσματα
Γκραν πρι ξίφους μονομαχίας γυναικών 
29-31/1 | Ντόχα (Κατάρ)
Καλή εμφάνιση από τη Ροδοπούλου στην πρώτη της συμμετοχή σε γκραν πρι
Η Νεφέλη Ροδοπούλου ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο γκραν πρι ξίφους μονομαχίας γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ.
Η Ροδοπούλου προκρίθηκε από τη φάση των πουλ με δύο νίκες και τέσσερις ήττες και πήρε θέση στο ταμπλό των 128 του προκριματικού γύρου, όπου μπόρεσε να νικήσει τη Ρωσίδα Εβγκενία Ζάρκοβα με 15-13. Στη μάχη για την παρθενική της είσοδο σε κυρίως ταμπλό διοργάνωσης της FIE επιπέδου γυναικών ηττήθηκε με 10-7 από την 34χρονη Ιταλίδα Τζούλια Ρίτσι (FIE No36) και τελικά κατέκτησε την 96η θέση στη διοργάνωση ανάμεσα σε 210 αθλήτριες.  Είναι η δεύτερη φορά που η 21χρονη φτάνει στην «πηγή» μετά το παγκόσμιο κύπελλο του Λενιάνο τον Νοέμβριο, αλλά και πάλι δεν ήπιε νερό. Δείχνει όμως ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο στην πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία. Την αθλήτρια συνόδεψε ο προπονητής Κοσμάς Καρακόλης. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για την αθλήτρια θα είναι το τρίτο πανελλήνιο κύπελλο ανδρών/γυναικών που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ μεταξύ 3-4/2.
Αποτελέσματα
Γαλλικό κύπελλο σπάθης γυναικών27-28/1 | Μεζόν-Αλφόρ (Γαλλία)
Ολοκλήρωσε το αγωνιστικό τεστ στη Γαλλία και αναχωρεί για Νέα Υόρκη η Γκουντούρα
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε άλλη μία ελληνική συμμετοχή σε αγώνες επιπέδου γυναικών στο εξωτερικό.
Η Δώρα Γκουντούρα το Σάββατο 27/1 κατέκτησε την 4η θέση στο ατομικό του γαλλικού κυπέλλου σπάθης εκπροσωπώντας το σύλλογο της από το προάστιο της Κλαμάρ. Πρόκειται για αγωνιστικό τεστ για την ίδια μετά από την εξαήμερη προετοιμασία που έκανε στην πόλη του Φωτός.
Η αθλήτρια του Θανάση Δελενίκα πέρασε άνευ αγώνα το ταμπλό των 32, στη συνέχεια απέκλεισε τη Σιριέλ Ριού με 15-6 και στη μάχη για την είσοδο στην τετράδα πήρε τη ρεβάνς με 15-13 από τη Μαλίνα Βονγκσαβαντί, την αθλήτρια από την οποία είχε ηττηθεί στον πρώτο γύρο στο γκραν πρι της Τύνιδας. Στη μάχη του ημιτελικού λύγισε με 15-13 από την Καρολίν Κερολί, ενώ στον μικρό τελικό που ακολούθησε ηττήθηκε στον τελευταίο πόντο με 15-14 από την Ματίλντ Μουρού. Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία λόγω Ολυμπιακής χρονιάς διεξάγεται «μικρός τελικός» για την 3η θέση προκειμένου να διευκολυνθεί η βαθμολόγηση άρα και η επιλογή των αθλητριών που θα εκπροσωπήσουν τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Την επόμενη μέρα αγωνίστηκε και στο ομαδικό με το σύλλογό της και κατέκτησαν την 5η θέση ανάμεσα σε 12 ομάδες.
Την Κυριακή 28/1 επέστρεψε στην Ελλάδα για λίγες ημέρες και θα αναχωρήσει ξανά στις 2/2 για το υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, όπου θα κάνει το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας της μέχρι λίγες μέρες πριν το παγκόσμιο κύπελλο του Περού. Ένας από τους στόχους της στη δεύτερη φάση της προετοιμασίας είναι να εγκλιματιστεί στη ζώνη ώρας που είναι η ίδια με τη Λίμα. Δίπλα της και στα δύο ταξίδια θα έχει τον προπονητή της, Θανάση Δελενίκα.
Αποτελέσματα ατομικού
Αποτελέσματα ομαδικού

Related posts

ΕΠΟ: “Είμαστε σε επικοινωνία με την UEFA για τους elite διαιτητές”

Στο Τσάμπιονς Λιγκ επιτραπέζιας αντισφαίρισης γυναικών και φέτος ο Παναθηναϊκός

ΠΑΟΚ: Χάνει τα ματς με Άρη και Παναθηναϊκό ο Ίνγκασον