offside24.gr
Image default
ΔΙΕΘΝΗΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Θριάμβευσαν οι Έλληνες διεθνείς της ΕΑΝΕ με 4 μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Βετεράνων Ναυαγοσωστικής

Κοινοποίηση

Βέλγιο 17-24/09/2023. Οι αθλοσώστες της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) αγωνίστηκαν 11 φορές στον τελικό, κατέρριψαν 3 πανελλήνια ρεκόρ και κατάκτησαν 4 μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής για 1η φορά στην ιστορία της Ελλάδας!

 Η ώρα για την διεξαγωγή της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης έφτασε. Συνολικά 600+ αθλοσώστες, 100+ σύλλογοι και 10+ χώρες συμμετείχαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε πισίνα στο Blangeberge και σε θάλασσα στο Brusse. Διοργανώτρια ήταν η Βέλγικη Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας.

Η ΕΑΝΕ, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βάση καταστατικού, καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Είναι ο μοναδικός Ελληνικός οργανισμός – μέλος και των 3 Ομοσπονδιών Ναυαγοσωστικής σε Ευρωπαϊκό, Μεσογειακό και Παγκόσμιο επίπεδο. Επιτρέπει σε κάθε Έλληνα να γνωρίσει, αγαπήσει και να κυνηγήσει τα όνειρά του γύρω από την αθλητική ναυαγοσωστική χωρίς φραγμούς. Με την βοήθεια του Ιταλικού συλλόγου Sportiva Sturla, ανακοίνωσε την συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής για όσους Έλληνες δεν είχαν διέξοδο σε διεθνείς διοργανώσεις.

Την ευκαιρία αξιοποίησαν 4 μέλη της ΕΑΝΕ: Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Πρόεδρος ΕΑΝΕ), Μιχάλης Γλυνάτσης (Ομοσπονδιακός Προπονητής ΕΑΝΕ, Προπονητής ΝΟΚ Πρωτέα), Παντελής Αβραμίδης (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ναυαγοσωστικής) και Ειρήνη Κουτσάμπαση (φοιτήτρια ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ). Οι τρεις πρώτοι συμμετείχαν αγωνιστικά. Η τελευταία ήταν βοηθός και ο Γλυνάτσης ήταν αρχηγός της αποστολής.

ΑΓΩΝΕΣ

Οι Έλληνες διεθνείς αθλοσώστες συμμετείχαν σε πολλά αγωνίσματα πισίνας και θαλάσσης φέροντας τα παρακάτω αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα είναι μέσα στην τελική οκτάδα:

Ο Μιχάλης συμμετείχε σε 9 αγωνίσματα: 200μ Κολύμβηση με Εμπόδια (5ος) σημειώνοντας Πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών. Ρίψη Σχοινιού (DQ). 100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα (2ος) σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών. 100μ Μεταφορά Ανδρεικέλου με Πέδιλα (3ος). 50μ Μεταφορά Ανδρεικέλου (5ος). Surf Race (4ος). Oceanman (DNF). Beach Sprint (4ος). Beach Flags (5ος).

Ο Στάθης συμμετείχε σε 5 αγωνίσματα: Ρίψη Σχοινιού (DQ). 100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα (11ος) σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών. 50μ Μεταφορά Ανδρεικέλου (DQ). Beach Sprint (7ος). Beach Flags (6ος).

Ο Παντελής συμμετείχε σε 2 αγωνίσματα: Beach Sprint (1ος). Beach Run 1km (1ος).

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Οι Έλληνες αθλοσώστες σημείωσαν 4 σημαντικές επιτυχίες. Πρώτον, παρά τα προβλήματα που δρούσαν απαγορευτικά (προπονητικά, οικονομικά, εγχώριες ίντριγκες), Έλληνες αγωνίστηκαν και ήταν οι μοναδικοί από την χώρα μας. Δεύτερον, υπήρξαν 9 Ελληνικές συμμετοχές σε τελικές φάσεις αγωνισμάτων σε πισίνα, στεριά και θάλασσα (7 ο Μιχάλης, 2 ο Στάθης, 2 ο Παντελής). Τρίτον, πραγματοποιήθηκαν 3 πανελλήνια ρεκόρ (2 ο Μιχάλης και 1 ο Στάθης).  Τέταρτον, κατακτήθηκαν 4 μετάλλια για 1η φορά στην ιστορία της Ελλάδας (Μιχάλης: 1 αργυρό, 1 χάλκινο, Παντελής: 2 χρυσά).

Συνολικά, η αποστολή έζησε συγκλονιστικές στιγμές ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας. Στα αγωνίσματα πισίνας, ο Μιχάλης με τις πολλές συμμετοχές του και τα 2 μετάλλια, έφερε τις πρώτες συγκινήσεις. Στα αγωνίσματα θαλάσσης, ο γηραιότερος Έλληνας αθλοσώστης και περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής, Παντελής Αβραμίδης, πήρε 2 χρυσά μετάλλια προκαλώντας συγκίνηση με τον τρόπο που χειροκροτήθηκε από τις ξένες αποστολές. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, δήλωσε: «Οι αθλοσώστες της ΕΑΝΕ έχουν αγωνιστεί σε Πανεπιστημιακούς, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες. Δύο σημαντικοί παράγοντες την καθιστούν σπίτι του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα. Πρώτον, σε επίπεδο βάσης, επιτρέπει σε όλους τους Έλληνες να γευτούν το άθλημα. Δεύτερον, σε επίπεδο κορυφής, οι αποστολές μας είναι οι μόνες που κατακτούν μετάλλια σε κάθε διεθνή διοργάνωση που συμμετέχουμε!»

Ο Μιχάλης Γλυνάτσης, δήλωσε: «Αισθάνομαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα και την συμμετοχή μου. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα. Είμαι γεμάτος χαρά. Ο καθένας έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην φετινή αποστολή. Ελπίζω οι φετινές μας επιτυχίες, να δώσουν νέα ώθηση στην αθλητική ναυαγοσωστική της Ελλάδας, ώστε να αρχίσουμε να διεκδικούμε με αξιώσεις όσα δικαιούμαστε και μπορούμε να κατακτήσουμε.»

Ο Παντελής Αβραμίδης, δήλωσε: «Ήμουν εξαιρετικά κουρασμένος, ένα χρόνο μεγαλύτερος και ο γηραιότερος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην φετινή Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όλα αυτά δεν επέτρεπαν αγωνιστικές φιλοδοξίες πέρα από την χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας διάδοσης του αθλήματος. Τα δύο χρυσά μετάλλια, μου δίνουν χαρά όχι για λόγους προσωπικής προβολής αλλά ως κίνητρο παρακίνησης άλλων, νεότερων και πρεσβύτερων, να ασχοληθούν με αυτό το όμορφο άθλημα τόσο στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις με την βοήθεια της ΕΑΝΕ. Εμείς βάλαμε το τυράκι. Τώρα ελπίζω να τσιμπήσουν τα κεφαλόπουλα!» Εικόνες: ΕΑΝΕ.

Related posts

Κόλινς – Σάκκαρη 2-0: Αποκλεισμός για τη Μαρία από το Montreal Masters

Ουντινέζε – Νάπολι 1-1: Ο Όσιμεν την έστεψε πρωταθλήτρια Ιταλίας έπειτα από 33 χρόνια

Στις θέσεις 17-32 της Under 19 ο Μαδέσης στο αυστριακό Youth Contender, νίκες για Γκιώνη, Τέρπου στο Contender του Κατάρ