offside24.gr
Image default
F1ΔΙΕΘΝΗΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Formula 1: Εκθαμβωτικός Φερστάπεν στο Σπα, στην πολ ποζίσιον ο Λεκλέρ

Κοινοποίηση

Ο Μαξ Φερστάπεν σημείωσε τον ταχύτερο γύρο με 0,8” (!) διαφορά από τον Σαρλ Λεκλέρ στις δοκιμές κατάταξης του GP Βελγίου, αλλά με την ποινή 5 θέσεων του Ολλανδού από την πολ ποζίσιον την Κυριακή θα εκκινήσει ο Μονεγάσκος της Ferrari.

Η βροχή είχε σταματήσει στο δάσος των Αρδεννών πριν ξεκινήσουν οι σημερινές δοκιμές κατάταξης του GP Βελγίου, 12ου φετινού γύρου της Formula 1σ, αλλά η πίστα είχε πολύ νερό από τη νεορποντή που προηγήθηκε. Έτσι, η πρώτη περίοδος διεξήχθη με τα ενδιάμεσα βρόχινα (πράσινα) ελαστικά, στη δεύτερη οι οδηγοί έβαλαν τα μαλακά σλικς στο μέσον της, ενώ η τρίτη διεξήχθη αποκλειστικά με τη μαλακή γόμα.

Στην τρίτη περίοδο, μάλιστα, η πίστα είχε στεγνώσει τόσο ώστε οι οδηγοί μετά την πρώτη τους προσπάθεια είχαν την πολυτέλεια να μπουν στα πιτς, να τοποθετήσουν ένα νέο σετ μαλακής γόμας και να επιστρέψουν για έναν δεύτερο και τελευταίο γρήγορο γύρο.

Στην πρώτη τους προσπάθεια ο Λεκλέρ έγραψε τον πρώτο χρόνο με διαφορά δύο δεκάτων από τον Φερστάπεν και σχεδόν μισού δευτερολέπτου από τον τρίτο Κάρλος Σάινθ. Όμως, μόλις επέστρεψαν η πρόσφυση της ασφάλτου είχε βελτιωθεί τόσο πολύ που ο Λεκλέρ ήταν σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερος για να πετύχει τον πρώτο χρόνο.

Αυτό συνέβη πριν ολοκληρώσει και το δικό του δεύτερο γύρο ο Φερστάπεν, ο οποίος ήταν τόσο εκθαμβωτικός που ο Ολλανδός κινήθηκε 8 δέκατα (!) του δευτερολέπτου ταχύτερα από τον Μονεγάσκο της Ferrari. Κι όλα αυτά ενώ στο Q2, με μια λίγο οριακή στρατηγική επιλογή της ομάδας του, είχε καταφέρει να περάσει οριακά με τον 10ο χρόνο.

Η ποινή στον Φερστάπεν, που επιβεβαιώθηκε από τη FIA, αφορά στην τοποθέτηση του πέμπτου του κιβωτίου για φέτος, που υπερβαίνει το όριο των τεσσάρων που δικαιούται κάθε οδηγός για όλη τη σεζόν. Έτσι, ο Ολλανδός θα εκκινήσει από την 6η θέση δίπλα στον 5ο Όσκαρ Πιάστρι. Στην πρώτη θα παραταχθούν οι Λεκλέρ-Πέρεζ και στη δεύτερη οι Χάμιλτον-Σάινθ.

Ο Χάμιλτον, ωστόσο, ενδέχεται να δεχθεί και αυτός ποινή για ένα συμβάν στο Q2. Ο Βρετανός είχε έξοδο στην Eau Rouge/Raidillon και εξετάζεται από τους αγωνοδίκες κατά πόσο επέστρεψε με ασφαλή τρόπο στην πίστα, καθώς ερχόταν ο Τζορτζ Ράσελ πίσω του με την έτερη Mercedes.

Ο Λάντο Νόρις, στο μεταξύ, περιορίστηκε στην 7η θέση και πίσω από τον ομόλογό του Πιάστρι καθώς μια έξοδός του στη Stavelot στο Q1 προκάλεσε ζημιά στο δάπεδο της McLaren MCL60 – και έκτοτε οι μηχανικοί του Βρετανού προσπαθούσαν να λύσουν τα όποια προβλήματα.

Σημειώνεται πως ό,τι συνέβη αφορά μόνο στη σειρά εκκίνησης του κυρίως GP Βελγίου την Κυριακή. Η σειρά εκκίνησης του αγώνα Sprint, (29/7) το απόγευμα, έχει πλέον τις δικές της δοκιμές κατάταξης το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Στο Q2 η διαρκής βελτίωση της πρόσφυσης της ιδανικής γραμμής είχε ως αποτέλεσμα να πέφτουν διαρκώς και ραγδαία οι χρόνοι. Ταχύτερος ήταν ο Πιάστρι, ενώ από την πρώτη θέση είχε περάσει π.χ. και ο Γιούκι Τσουνόντα που εντέλει κατέληξε στην 11η και αποκλείστηκε από τη δεκάδα. Επίσης, στο Q2 ο Εστεμπάν Οκόν είχε έξοδο και προσέκρουσε στη μπαριέρα της στροφής 9, χάνοντας κάθε ελπίδα για την είσοδο στη δεκάδα.

Στο Q1 -που ξεκίνησε με καθυστέρηση 10 λεπτών για να στεγνώσει η πίστα από τη μπόρα που προηγήθηκε- τον πρώτο χρόνο σημείωσε ο Σαρλ Λεκλέρ. Μεγάλος άτυχος ήταν ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, που θα προκρινόταν στο Q2 αν δεν σβηνόταν ο χρόνος του για υπέρβαση των ορίων της πίστας στη Raidillon. Επίσης, και ο Άλεξ Άλμπον της Williams είχε καλό ρυθμό, αλλά αποκλείστηκε μετά από ένα χρονοβόρο γλίστρημα εκτός πίστας.

Το Σάββατο 29/7, το Sprint Qualifying του Σπα θα ξεκινήσει στις 13:00 και ο αγώνας Sprint στις 17:30. Το κυρίως GP της Κυριακής 30/7 έχει την κλασσική ώρα εκκίνησης των ευρωπαϊκών αγώνων, στις 16:00.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Related posts

Τα νεότερα σε παγκόσμιους και ελληνικούς πίνακες αξιολόγησης

Αραούχο σε Μάνταλο: “Αξίζεις αυτόν τον τίτλο όσο κανείς γιατί κανείς δεν ξέρει τι πέρασες”

Roland Garros: Έκανε το καθήκον του ο Αλκαράθ, τεράστια πρόκριση του Κοκκινάκη κόντρα στον Βαβρίνκα