offside24.gr
Image default
SUPERLEAGUEΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νικολαΐδης: “Εάν είναι στημένος ένας elite διαιτητής από πρωτάθλημα προηγμένο, ποιο είναι το επόμενο βήμα;”

Κοινοποίηση

ς Νικολαΐδης σχολίασε τη διαιτησία του Ιταλού Ντάβιντε Μάσα στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” μέσα από την εκπομπή του στη NOVA και εξήγησε ότι αν θεωρούμε και τους elite διαιτητές “στημένους”, τότε δεν υπάρχει μέλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο παλαίμαχος επιθετικός της Ένωσης και της Εθνικής Ελλάδας υποστήριξε ότι θα έδινε πέναλτι στο μαρκάρισμα του Ντομαγκόι Βίντα και πρόσθεσε πως όταν ξαναείδε τη φάση του Νορντίν Άμραμπατ με τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ, αντιλήφθηκε ότι ο Μολδαβός μπακ έπεσε πολύ εύκολα.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι όλες οι ομάδες έχουν δικαίωμα για παράπονα, πρόσθεσε ότι ο διαιτητής δεν έδειξε να συμπαθεί τον Ολυμπιακό και κατέληξε στο ότι θα υπάρχουν και διαιτητές με κακή απόδοση.

Το σχόλιο του Ντέμη Νικολαΐδη

“Τι θέλουμε όλοι; Με πρώτον απ’ όλους να το φωνάζει ο Ολυμπιακός και είμαστε μαζί του. Elite διαιτητές κι από καλά πρωταθλήματα. Μακάρι να μπορούμε να βρούμε τέτοιους. Ήρθαν να παίξουν. Τους αντιμετωπίζω πολύ θετικά, με καμία καχυποψία, γιατί εάν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με καχυποψία ακόμα κι αυτούς τους , τελείωσε, μετά δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο. Άρα, ξεκινάμε έτσι.

Ό,τι και να κάνουν, δεν φέρνουμε elite διαιτητές από προηγμένα πρωταθλήματα γιατί δεν θα κάνουν λάθη. Δεν γίνεται να μην κάνεις λάθη. Τους θέλουμε γιατί και λάθη να κάνουν έχουμε μια σιγουριά, μια βεβαιότητα, ότι είναι απλά λάθη και δεν είναι επηρεασμένοι από κάποιο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να βάλουμε στο κεφάλι μας και μετά να πάμε να κρίνουμε αυτούς τους διαιτητές.

Εγώ το έχω de facto αυτό. Ήρθε ένας Ιταλός elite διαιτητής και στο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός Γερμανός; Δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία ότι ήταν επηρεασμένοι από κάποιον αυτοί οι διαιτητές. Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Να τους κρίνουμε εάν έκαναν λάθη, εάν ήταν φιλικοί προς την ομάδα μας, εχθρικοί προς την ομάδα μας μπορούμε να το κάνουμε, αλλά μέχρι εκεί.

Η αντιμετώπιση του Ολυμπιακού απέναντι σε αυτήν τη διαιτησία, με παράπονα, ήταν θαρρείς και ήταν στημένος ο διαιτητής. Εάν είναι στημένος ένας elite διαιτητής, από πρωτάθλημα προηγμένο, ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ποιον θα βάλουμε να σφυρίζει; Έχουμε επόμενο βήμα; Δεν έχουμε. Δεν λέω να μην έχουμε παράπονα. Να ‘χουμε. Μπορούμε να ‘χουμε παράπονα.

Και νομίζω ότι είναι και λάθος να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε -όλες οι ομάδες το ‘χουν κάνει αυτό, κι η ομάδα μου- δεν πηγαίναμε καλά, τα ρίχναμε σε ποδοσφαιριστές, τα ρίχναμε σε διαιτητές, τα ρίχναμε σε προπονητές. Δεν είναι έτσι.

Υπήρχαν πάρα πολλές αποφάσεις στο ματς Ολυμπιακός – ΑΕΚ, για τις οποίες πριν από την εκπομπή μιλούσαμε εδώ. Βάλαμε πέντε φάσεις και ο καθένας είχε την άποψή του. ‘Εγώ θα έδινα το φάουλ στον Ρέαμπτσιουκ, εγώ δεν θα το ‘δινα’. Δηλαδή πόσες φάσεις έτυγχαν που είναι υποκειμενικές (σ.σ. οι αποφάσεις του διαιτητή). Δεν υπάρχει κάτι αντικειμενικό.

Εγώ είδα πέναλτι. Βρήκε το γόνατο του Βίντα. Πάτησε τον Ιωαννίδη. Με VAR δίνονται αυτά τα πέναλτι. Τώρα, να καθόμαστε να λέμε ‘πέφτει απ’ αυτό’ ή ‘δεν πέφτει απ’ αυτό’, τι κερδίζουμε, δεν έχω καταλάβει.

Θα πάμε να διυλίσουμε τον κώνωπα. Το πάω σε μια πιο βασική αρχή. Είδε πέναλτι, το σφύριξε. Ο VAR δεν του είπε ‘έλα δες το, δεν υπάρχει επαφή’. Το ‘δωσε. Αν δεν είναι αυτό και δεν ισχύει, τι ισχύει; Ότι ο διαιτητής και ο VAR μπήκαν στο ματς για να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα; Κι εγώ θα πρέπει να το υιοθετήσω αυτό με έναν elite διαιτητή από την Ιταλία; Μου κάνει λίγο δύσκολο. Δεν μπορώ να το σκεφτώ αυτό. Κι αυτό που κάνουμε εδώ κι αγαπάω το ποδόσφαιρο, μου είναι δύσκολο να το υπηρετήσω και να περνάω καλά. Δεν μπορώ να το σκεφτώ αυτό.

Μπορώ να καταλάβω δέκα φάσεις όπου ο καθένας έχει την άποψή του. Άμραμπατ με Ρέαμπτσιουκ. Νόμιζα ότι είναι φάουλ. Μετά είδα τη φάση. Ο Άμραμπατ με το που ακουμπάει το χέρι του στον Ρέαμπτσιουκ, πέφτει ο Ρέαμπτσιουκ και ο Άμραμπατ χάνει την ισορροπία του, πάει να πέσει. Αυτό τι μου λέει εμένα; Ότι δεν βρήκε καμιά αντίσταση ο Άμραμπατ στον Ρέαμπτσιουκ, άρα έπεσε εύκολα ο Ρέαμπτσιουκ. Αυτό το λέω εγώ. Τυγχαίνει με φίλους μου Ολυμπιακούς να μου λένε ‘όχι, έβαλε το χέρι, έσπρωξε’. Δεν μπορώ να πω κάτι γι’ αυτό. Έχεις την άποψή σου και το δέχομαι. Άρα, τι πρέπει να σκεφτώ; Ότι είναι υποκειμενικό το πώς το βλέπει ο διαιτητής.

Εγώ λοιπόν είδα έναν διαιτητή ο οποίος άφησε το παιχνίδι, το οποίο παιχνίδι επειδή το άφηνε να είναι πιο αθλητικό, βόλεψε την ΑΕΚ γιατί η ΑΕΚ είναι πιο αθλητική ομάδα από τον Ολυμπιακό. Είδα έναν διαιτητή επίσης να μη συμπαθεί πολύ τον Ολυμπιακό και τι σκέφτηκα; Έρχονται εδώ διαιτητές elite και παίζουν. Πώς περνάνε αυτοί οι διαιτητές; Τι αντιμετώπιση έχουν; Διάβασα ότι είπε αυτός ο διαιτητής πως φεύγοντας ‘έγιναν αυτά που έγιναν’, ότι ‘δέχθηκα μια κλωτσιά στα γεννητικά όργανα’, ‘δεν θυμάμαι, δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος’.

Αυτοί οι διαιτητές φεύγουν από εδώ -έχουν γίνει κι αλλού, δεν τα λέω μόνο για τον Ολυμπιακό, έχουν γίνει σε διάφορα γήπεδα και στην ΑΕΚ και στο ΟΑΚΑ- κι επηρεάζονται. Μπορεί να έρθει θυμωμένος. Δεν πρέπει να ‘ναι, αλλά είναι άνθρωποι. Αυτό μπορώ να το δεχθώ. Αλλά μου κάνει περίεργο να δεχθώ ότι ένας elite διαιτητής ήρθε με μια αποστολή. Έχει και μια καριέρα, έτσι;

Ξέρουμε κάτι παραπάνω απ’ αυτά; Όχι. Τόσο γενικά το βάζω και δεν υπάρχει κάτι αντικειμενικό να ασχοληθούμε. Να κάτσουμε να πούμε αν έδινα εγώ το φάουλ, αν έδινα εγώ το πέναλτι ή αν έδινα δεύτερη κίτρινη στον Φορτούνη ή αν έδινα κόκκινη στον Σιμάνσκι ή αν ήταν φάουλ που φωνάζει η ΑΕΚ για το γκολ; Όχι. Είναι elite διαιτητής, είναι από τέτοιο πρωτάθλημα, δεν πρέπει να ασχολούμαστε τόσο πολύ με αυτό. Έχουν δικαίωμα οι ομάδες να κάνουν παράπονα, αλλά νομίζω πρέπει να τα κάνουν μέχρι ένα σημείο, διότι δεν έχουμε κάτι ανώτερο απ’ αυτό. Αν απαξιώσουμε και τους elite διαιτητές απ’ αυτές τις χώρες, δεν έχουμε τίποτε άλλο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα ματς. Θα υπάρχουν λοιπόν κι αυτοί οι διαιτητές που μπορεί να μην έχουν καλή απόδοση. Και θα τους τύχουν και περίεργες φάσεις. Και θα υπάρχουν και διαιτητές που θα συμπαθούν περισσότερο μία ομάδα, για διάφορους λόγους, γι’ αυτά που άκουσαν. Ας μην είμαστε τόσο καταπέλτες απέναντι στη διαιτησία, ειδικά απέναντι σε τέτοιους διαιτητές. Θα τύχουν και κακές διαιτησίες, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν”.

Πηγή: sport24.gr

Related posts

Ξεχωριστή στιγμή στο Λουτράκι, η Ελλάδα διοργανώνει από αύριο διεθνές τουρνουά μικρών ηλικιών

Ο Ινφαντίνο έστειλε επιστολή στον Μπαλτάκο και συνεχάρη την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα

NBA: Η βαθμολογία σε Ανατολή και Δύση μετά τις νίκες των Κλίπερς, Καβαλίερς και Πέλικανς