offside24.gr
Image default
F1ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Formula 1: Ριζικές αλλαγές στη McLaren, από τη Ferrari ο ένας από τους τρεις τεχνικούς διευθυντές

Κοινοποίηση

Πώς διαμορφώνεται το οργανόγραμμα στη McLaren μετά τις σαρωτικές αλλαγές που αποφασίστηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό.

Στη σκιά άλλης μιας δύσκολης σεζόν η McLaren ανακοίνωσε τη ριζική αναδόμηση του τεχνικού της τμήματος. Παρελθόν από το Ουόκινγκ ο τεχνικός διευθυντής Τζειμς Κι, τη θέση του ανέλαβαν τρεις επιμέρους τεχνικοί διευθυντές υπό τον αγωνιστικό διευθυντή Αντρέα Στέλλα.

Στους τρεις αυτούς νέους τεχνικούς διευθυντές της βρετανικής ομάδας περιλαμβάνεται και ο Γάλλος Νταβίντ Σάντσεζ, που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη Ferrari – αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό τεχνικής ηγεσίας στο Μαρανέλο.

Η νέα McLaren MCL60 συνοδεύθηκε από μεγάλα προβλήματα στο ντεμπούτο της, στο GP του Μπαχρέιν, και παρά τη σαφή της βελτίωση στην Τζέντα η ομάδα του Ουόκινγκ δεν έχει συλλέξει ούτε έναν βαθμό στους δύο μέχρι στιγμής φετινούς αγώνες της Formula 1.

Είναι το δεύτερο διαδοχικό μονοθέσιο που αποδεικνείεται κατώτερο των προσδοκιών, από μία ομάδα που το 2021 μάχονταν μέχρι το τέλος με τη Ferrari για την τρίτη θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών. Φαίνεται πως το τίμημα για αυτό πλήρωσε ο τεχνικός διευθυντής Τζέιμς Κι.

Ο Βρετανός Κι είχε μετακομίσει στο Ουόκινγκ από τη Scuderia Toro Rosso το 2019, όπου είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία -με βάση τον προϋπολογισμό της ομάδας- σχεδιάζοντας μια σειρά από απρόσμενα ανταγωνιστικά μονοθέσια. Όμως, ενώ η φήμη του τότε βρισκόταν στο ζενίθ, μετά από τις δύο τελευταίες McLaren που υπέγραψε έπεσε στο ναδίρ.

Μαζί με την αποδέσμευση του Κι, η McLaren προχώρησε και στη ριζική αναδιοργάνωση της δομής του τεχνικού της τμήματος: το ρόλο του Βρετανού πλέον αναλαμβάνουν τρεις τεχνικοί διευθυντές επιμέρους τομέων που θα αναφέρονται στον Αντρέα Στέλλα.

Ένας εξ αυτών είναι ο Νταβίντ Σάντσεζ, πρώην επικεφαλής αεροδυναμικής της Scuderia Ferrari, ο οποίος θα αναλάβει στη McLaren τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή του ολικού concept και της απόδοσης του μονοθεσίου. Αυτό θα συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς ο Γάλλος μέχρι τότε θα βρίσκεται σε υποχρεωτική αργία βάσει της συμφωνίας που είχε με τη Ferrari.

Δίπλα στον Σάντσεζ, που επιστρέφει στη McLaren μετά το 2012, ο Βρετανο-Κύπριος Πίτερ Προδρόμου -πρώην αεροδυναμιστής της Red Bull Racing παρέα με τον Άντριαν Νιούι- θα έχει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή αεροδυναμικής. Ο τρίτος θα είναι ο Νιλ Χούντλεϊ, που αναβαθμίστηκε σε τεχνικό διευθυντή μηχανολογίας και σχεδιασμού.

Παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές, η ομάδα του Ουόκινγκ προχώρησε και σε άλλες αλλαγές προσώπων. Μία από αυτές είναι του Πιρς Τάιν, ο οποίος με τον τίτλο του επιχειρησιακού διευθυντή (COO) θα βοηθά τον Αντρέα Στέλλα στην αναβάθμιση του επιπέδου λειτουργίας της ομάδας.

Θυμίζουμε, άλλωστε, πως και ο Στέλλα είναι νέος στη θέση του αγωνιστικού διευθυντή. Την ανέλαβε όταν αποχώρησε αιφνιδίως για τη Sauber/Audi ο προκάτοχος της θέσης αυτής, Αντρέας Σιντλ. Οι αλλαγές στο τεχνικό τμήμα είναι δικής του έμπνευσης και συνδέονται με την επερχόμενη ολοκλήρωση των εργασιών της νέας αεροσήραγγας και του καινούριου προσομοιωτή της ομάδας.

Κοιτάζοντας εμπρός, είμαι αποφασισμένος και πλήρως αφοσιωμένος να οδηγήσω τη McLaren ξανά στην κορυφή“, τόνισε ο Στέλλα.

Από τότε που ανέλαβα το ρόλο του διευθυντή, μου δόθηκε η εντολή να λάβω μια στρατηγική προσέγγιση που θα διασφαλίζει ότι η ομάδα θα αποκτήσει μακροχρόνιες βάσεις, για να αναπτυχθούμε πάνω σε αυτές τα επόμενα χρόνια. Αυτή η νέα δομή παρέχει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στο τεχνικό τμήμα της ομάδας, και μας θέτει σε θέση ισχύος για να μεγιστοποιήσουμε την απόδοσή μας – συμπεριλαμβανομένης και της βελτιστοποίησης των αναβαθμίσεων στις υποδομές μας που έρχονται το 2023“, πρόσθεσε ο Ιταλός.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Related posts

Καράτε: Με πλήρη ομάδα η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Ανδρών – Γυναικών

Άρης: Τι ισχύει με τα χρέη, η προτίμηση στο BCL και το επενδυτικό ενδιαφέρον από Αμερική

Δεν ξεχνά την ΑΕΚ ο Σιμόες, η ανάρτησή του στο Instagram