offside24.gr
Image default
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΔΙΕΘΝΗΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΛΥΜΒΗΣΗΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η αθλητική ναυαγοσωστική να μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες,  συμπεραίνουν διεθνείς ειδήμονες και οργανισμοί

Κοινοποίηση

Στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) διοργάνωσε το “International Experts Symposium on Lifesaving as Olympic Sport”, όπου 39 ειδήμονες και 30 εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί κύρους από 18 χώρες, υπογράμμισαν την σημασία της αθλητικής ναυαγοσωστικής ως καινοτόμο μέσο πρόληψης πνιγμών που απηχεί τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι άνω των 100 ετών.

Περιλαμβάνει 40 ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα που βασίζονται στο κολύμπι, κωπηλασία, τρέξιμο, διάσωση και πρώτη βοήθεια. Ναυαγοσωστικοί αγώνες πραγματοποιούνται σε εθνικό, κοινοπολιτειακό, πανεπιστημιακό, παγκόσμιο, στρατιωτικό επίπεδο, World Master Games και τα World Games.

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Το συμπόσιο είχε στόχο να προβάλει και ενισχύσει την προσπάθεια ένταξης του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέσο πρόληψης πνιγμών.

Συνολικά, 39 ειδήμονες συνέβαλαν και υποστήριξαν δια ζώσης ή από απόσταση την διοργάνωση. Οι 30 οργανισμοί που το έθεσαν υπό την αιγίδα τους, υπηρετούν την κοινωνία στα πεδία του πολιτισμού, δημόσιας υγείας, αναπηρίας, φυσικής αγωγής και αθλητισμού, τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμοσμένη και αθλητική ναυαγοσωστική, πρώτη βοήθεια, πρόληψη πνιγμών, κολύμβηση και τον Ολυμπισμό. Οι ειδήμονες και οι οργανισμοί εκπροσώπησαν 18 χώρες (Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Κύπρος, Αίγυπτος, Γερμανία, Ελλάδα, Αϊτή, Ιρλανδία, Ινδία, Ιταλία, Μονακό, Ολλανδία, Σερβία, Ισπανία, Ελβετία, Αγγλία, Αμερική). Το έργο τους ωφελεί εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 120 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Η διοργάνωση περιλάμβανε 21 χαιρετισμούς, 8 ομιλίες, 2 στρογγυλά τραπέζια και 9 απονομές βραβείων.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Συνολικά έγιναν 9 βραβεύσεις σε σημαντικές προσωπικότητες.

Η ΕΑΝΕ κατάταξε ως Επίτιμα Μέλη της, τους Mr. John Long και Dr. Chris Giannou. Το GLSA Citation of Honor απονεμήθηκε στους John Martin ΜΒΕ και Dr. Harald Vervaecke. Το GLSA Lifetime Achievements Award 2023 απονεμήθηκε στον Prof Joost Bierens. Το GLSA Organization of the Year Award 2023 απονεμήθηκε στο Princess Charlene of Monaco Foundation. Το ILS Citation of Merit απονεμήθηκε στους Δρ. Στάθη Αβραμίδη, Λουκά Μπισταράκη και Σπύρο Καπράλο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το συμπόσιο κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Ο πνιγμός είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας που η πρόληψη του απαιτεί συνεργασίες μεταξύ οργανισμών νεότητας, ατόμων με αναπηρία, αθλητισμού, κολύμβησης, δημόσιας υγείας, εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής, πρώτης βοήθειας, φυσικής αγωγής, Ολυμπιονικών, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  2. Η αθλητική ναυαγοσωστική απηχεί τις Ολυμπιακές αξίες και προσφέρει θέαμα και εμπορικές ευκαιρίες.
  3. Το μοναδικό ανθρωπιστικό άθλημα του πλανήτη αξίζει να συμπεριληφθεί στην σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη!
  4. Σε αντίθεση με τους αθλητές όλων των αθλημάτων που για να διακριθούν γνωρίζουν την ακριβή ημέρα και ώρα κατά την οποία η απόδοσή τους πρέπει να φτάσει στο 100% της, ο ναυαγοσώστης πρέπει να έχει επίπεδο διέγερσης και ετοιμότητας 100% όλες τις ώρες γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα κληθεί να πραγματοποιήσει διάσωση. Από αυτή την άποψη, η ενασχόληση με την αθλητική ναυαγοσωστική μπορούν να κάνουν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους απλούς λουομένους πιο έτοιμος για μια επείγουσα κατάσταση.

Το συμπόσιο είχε τεράστια επιτυχία. Η Ελλάδας, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, εκπλήρωσε το χρέος της απέναντι στην Ιστορία, διοργανώνοντας και φιλοξενώντας μια εκδήλωση με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, εμπνεόμενη από το πνεύμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και του ιδρυτή των Μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρώνου Pier de Coubertin. Η ΕΑΝΕ εκπλήρωσε τους καταστατικούς σκοπούς της για την ενίσχυση της ενταξιακής πορείας του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον περασμένο αιώνα, μια ομάδα οραματιστών κατάφερε να αναβιώσει τους Μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη. Τον επόμενο αιώνα, αυτό το συμπόσιο θα μείνει γνωστό επειδή ανέδειξε τις Ολυμπιακές αρετές της αθλητικής ναυαγοσωστικής, του μοναδικού ανθρωπιστικού αθλήματος στον κόσμο, ως μέσο σωτηρίας ζωών από τραυματισμούς στο νερό. Το συμπόσιο ανήκει τώρα πια στην Ιστορία της διάσωσης, δημόσιας υγείας και του Ολυμπισμού!  Περισσότερες πληροφορίες, κείμενα, ομιλίες, βίντεο και βραβεύσεις, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες, κείμενα, ομιλίες, βίντεο και βραβεύσεις, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος εδώ:

http://sportlifesaving.blogspot.com/

Related posts

Λεβερκούζεν: Το Τσάμπι Αλόνσο effect και το όνειρο για ευρωπαϊκή κούπα μετά από 35 χρόνια

Δύο χρυσά μετάλλια στα ατομικά αγωνίσματα παίδων ο Κοσμάς, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο απλό κορασίδων η Qi Xinyu

Τα σενάρια για τη EuroLeague: Σίγουρος ο Ολυμπιακός, έκλεισε η τετράδα, στο κάδρο Μακάμπι – Παρτίζαν, δύσκολα η Εφές