offside24.gr
Image default
F1ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φερστάπεν: “Δεν είχαμε ένα τέλειο τριήμερο, αλλά πάντα νιώθω ανίκητος”

Κοινοποίηση

Ο Μαξ Φερστάπεν αποκάλυψε ότι εξέταζαν από το Σάββατο -μετά το λάθος του στις δοκιμές κατάταξης- την εναλλακτική στρατηγική, η οποία -μαζί με το οδηγικό του ρεσιτάλ στον αγώνα- του εξασφάλισαν την επιβλητική του νίκη στο GP του Μαϊάμι.

Ο πρωταθλητής έκανε ένα οδηγικό λάθος στον πρώτο του γύρο στο Q3, το οποίο δεν μπόρεσε να διορθώσει εξαιτίας της κόκκινης σημαίας από το ατύχημα του Σαρλ Λεκλέρ. Ωστόσο, το διόρθωσε μία μέρα μετά, με την μαεστρική του οδηγική απόδοση στο GP του Μαϊάμι, κερδίζοντας κυριαρχικά τον 5ο φετινό αγώνα της Formula 1.

Πέραν της οδηγικής του απόδοσης, όμως, η νίκη οφειλόταν και στην εναλλακτική στρατηγική που επέλεξε με τη Red Bull: εκκίνησε με τη σκληρή γόμα, σε αντίθεση με τη μέση που είχαν σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές του σπορ μπροστά του, και κατάφερε να κρατήσει τα συγκεκριμένα ελαστικά στη ζωή μέχρι τον 45ο από τους 57 γύρους.

Τότε έκανε το πιτ-στοπ του, και με φρέσκια μαλακή γόμα γύρισε στην πίστα μόλις 1,5 δευτερόλεπτο πίσω από τον πρωτοπόρο του αγώνα, ομόλογό του στην RBR Σέρτζιο Πέρεζ. Με πιο φρέσκα και πιο μαλακά ελαστικά, συν το DRS, ο Ολλανδός δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να περάσει τον Μεξικανό με τη φθαρμένη του σκληρή γόμα, που είχε βάλει στον 20 γύρο, 25 γύρους νωρίτερα.

“Ξεκινήσαμε να συζητάμε από το Σάββατο για αυτό”, είπε μετά τον αγώνα του Μαϊάμι ο Φερστάπεν εξηγώντας την εναλλακτική στρατηγική του. “Δεν ξέραμε τι θα συνέβαινε με τον καιρό, αλλά ήμασταν αρκετά αισιόδοξοι ότι αυτή η στρατηγική θα απέδιδε στον αγώνα, όπως και έγινε. Πέρασα ένα-ένα τα αυτοκίνητα και έπειτα ήμουν σε θέση να μείνω στην πίστα για πολλούς γύρους με τα σκληρά ελαστικά.

Κι αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά στον αγώνα, καθώς και η ωραία μάχη που είχαμε με τον Τσέκο στο τέλος. Το Σάββατο μείναμε λίγο πίσω, αλλά στον αγώνα μείναμε ψύχραιμοι και κρατήσαμε τα πάντα καθαρά. Η νίκη από την 9η θέση της εκκίνησης δίνει πάντα μεγάλη ικανοποίηση”, πρόσθεσε ο Ολλανδός.

Σχετικά με την κυριαρχική του απόδοση στον αγώνα, συμπλήρωσε: “Πάντοτε νιώθω ανίκητος, αλλά μερικές φορές και οι άλλοι οδηγοί έχουν μια πολύ καλή ημέρα και μπορούν να μείνουν κοντά σου ή να είναι ισάξιοι και να βρεθούν μπροστά. Αλλά πιστεύω πως πιο σημαντικό είναι να προσπαθείς να είσαι κοντά στο 100% σου κάθε φορά.

Χθες (σ.σ.: στις δοκιμές κατάταξης του Σαββάτου) δεν πήγαν όλα τέλεια, συνεπώς γενικώς αυτό το τριήμερο δεν ήταν άρτιο. Όμως είναι μεγάλη η σεζόν, και προσπαθώ πάντοτε να είμαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τελειότητα”, κατέληξε ο πρωταθλητής.

Ο Πέρεζ, από την πλευρά του, φανερά απογοητευμένος στο παρκ φερμέ, στάθηκε στη φτωχή του απόδοση με τη μέση γόμα πριν το πιτ-στοπ του στον 20ό γύρο: “Πιστεύω ότι η μέση γόμα απέδωσε αρχικά πολύ φτωχά, χειρότερα του αναμενόμενου”, τόνισε ο Μεξικανός. “Το πρώτο stint δεν απέδωσε με τη θερμική φθορά που είχαμε και περιόριζε το ρυθμό μας στην αρχή. Αυτό προκάλεσε μεγάλους συμβιβασμούς στον αγώνα μας, διότι δεν είχαμε και τόσο μεγάλη διαφορά στα ελαστικά”.

Βεβαίως, ο Τσέκο αναφέρθηκε και στη σπουδαία χθεσινή απόδοση του Φερστάπεν: “Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο Μαξ είχε εκπληκτικό ρυθμό με τα σκληρά ελαστικά και πρέπει να αναλύσω τι πήγε στραβά σήμερα, διότι εμείς απλώς δεν είχαμε την ταχύτητα. Ο Μαξ ήταν ιδιαίτερα δυνατός σήμερα, πήρε μια νίκη που άξιζε απόλυτα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πέρεζ γλίτωσε μετά το τέλος του αγώνα μια πιθανή ποινή, με μια μόνο επίπληξη για την καθυστερημένη του άφιξη στην παρέλαση των οδηγών πριν από τον αγώνα (λόγω υποχρεώσεων της RBR με τους δημοσιογράφους και τους χορηγούς). Στις πέντε επιπλήξεις ένας οδηγός δέχεται ποινή 10 θέσεων στην εκκίνηση, αλλά οι τέσσερις από αυτές πρέπει να είναι αγωνιστικές.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Related posts

Άρης: Η Ρέιντζερς διαπραγματεύεται με τους κίτρινους για την αγορά του Πάλμα, γράφει η Daily Record

Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, αθλητής της Εθνικής: “Ελπίζω η ομάδας μας να έχει την στήριξη που της αξίζει από τον κόσμο”

NBA: Πάρτι των Γουόριορς στο Game 2 και νίκη με 127-100 επί των Λέικερς με 30αρα Τόμπσον, στο 1-1 η σειρά