offside24.gr
Image default
EUROLEAGUEΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός: Η παραδοχή του Εργκίν Αταμάν για πρόταση και το ντόμινο στους πάγκους της EuroLeague

Κοινοποίηση

Ο Εργκίν Αταμάν παραδέχθηκε πως δέχθηκε πρόταση από τον Παναθηναϊκό, ανοίγοντας επί της ουσίας την πόρτα της εξόδου από την Αναντολού Εφές. Οι στόχοι του Παναθηναϊκού και το ντόμινο των πάγκων στην EuroLeague.

Ο αποκλεισμός της Αναντολού Εφές από την post season της EuroLeague ήταν η μεγαλύτερη είδηση της χθεσινής βραδιάς. Όχι ότι προέκυψε αναπάντεχα, αλλά -αν μη τι άλλο- άπαντες περίμεναν πως ακόμη κι αν αυτό συμβεί στο “παρά πέντε” η Αναντολού Εφές θα καταφέρει να “τρυπώσει” στην οκτάδα. Η ήττα από τη Φενέρμπαχτσε έγραψε τον επίλογο στη διεκδίκηση του βασικότερου στόχου για την Αναντολού Εφές, παράλληλα όμως φαίνεται πως επισφράγισε αυτό που κυκλοφορούσε στην αγορά εδώ κι ένα μήνα.

Ο Εργκίν Αταμάν αναμένεται να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία της Αναντολού Εφές.

Η τοποθέτηση του ιδίου (έπειτα από σχετική ερώτηση) σχετικά με το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού είναι ενδεικτική. Πολύ απλά γιατί η δημοσιοποίηση μιας (όποιας) συζήτησης με έναν άλλον σύλλογο (πέραν αυτού με τον οποίο δεσμεύεται στην παρούσα φάση) δείχνει πως… γίνεται παιχνίδι στο προπονητικό παζάρι.

Η πρόταση και η δεδομένη τάση

Όπως αναφέρθηκε, εδώ και περίπου ένα μήνα κυκλοφορούσε στην αγορά πως η δουλειά της Αναντολού Εφές είναι εξαιρετικά πιθανό να ανοίξει το καλοκαίρι. Ήτοι να αποχωρήσει ο Εργκίν Αταμάν και να προκύψει αλλαγή σκυτάλης. Είναι σαφές λοιπόν πως σε αυτή την περίπτωση, ο Παναθηναϊκός δεν θα έμενε αδιάφορος. Ή, ακόμη κι αν δεν ενεργοποιούνταν άμεσα, πως ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς (εκπρόσωπος του Εργκίν Αταμάν) θα απέφευγε να ενημερώσει σχετικά τη διοίκηση του ελληνικού συλλόγου.

Παρένθεση. Το γεγονός πως ο ίδιος ατζέντης εμπλεκόταν στον “γάμο” και το “διαζύγιο” με τον Ντέγιαν Ράντονιτς δεν έχει την παραμικρή σημασία. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς ότι η αποτυχημένη πορεία στη συνεργασία του ενός (Ντέγιαν Ράντονιτς) αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψει κάτι άλλο (Εργκίν Αταμάν). Κλείνει η παρένθεση.

Όπως λοιπόν συνέβη με τον Πάμπλο Λάσο, ο Παναθηναϊκός να μάθει τα προαπαιτούμενα για να διαπιστώσει σε τι πλαίσιο κινείται (γενικά), τι ψάχνει από την επόμενη δουλειά του. Τόσο σε οικονομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο (βλ. project). Όλα αυτά για να φανεί αν σε δεύτερο χρόνο, μπορεί να υπάρξει επί της ουσίας συζήτηση και, εν συνεχεία, διαπραγμάτευση.

Το πιο λογικό δηλαδή, όπως παραδέχθηκε κι ο Εργκίν Αταμάν σε ένα άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε το βράδυ της Πέμπτης 6 Απριλίου. Η στάση που κρατά άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες ο 57χρονος τεχνικός δείχνει ότι είναι ανοιχτός σε οποιουδήποτε είδους συζήτηση, προκειμένου να εξερευνήσει τα… νερά της αγοράς. Δείγμα πως βλέπει πλέον (για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία) μακριά από την Κωνσταντινούπολη.

Για να εξελιχθεί όμως οποιουδήποτε είδους συζήτηση σε πρόταση με αριθμούς και -κατόπιν- διαπραγμάτευση, χρειάζεται χρόνος. Ενίοτε αρκετός, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την περίπτωση του Πάμπλο Λάσο, που δεν έχει ακριβώς καεί για τον Παναθηναϊκό. Οι πιθανότητες βέβαια για τον πρώην προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης παραμένουν λίγες, αλλά όχι τόσο λίγες όσο πριν από ενάμιση μήνα.

Το προπονητικό ντόμινο της EuroLeague

Σε κάθε περίπτωση όμως, πολλά δεν εξαρτώνται μόνο από την στάση που θα κρατήσει ο Παναθηναϊκός απέναντι σε αμφοτέρους, αλλά κι ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά. Πολύ απλά γιατί τα δεδομένα είναι ευμετάβλητα (σ.σ.: χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ενδεχομένως η Μακάμπι Τελ Αβίβ που με τις συνεχόμενες νίκες εξασφάλισε την είσοδο στα playoffs και παραμέρισε τους ψιθύρους περί αντικατάστασης του Όντεντ Κάτας το καλοκαίρι), με αποτέλεσμα ουδείς να είναι σε θέση να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την τελική εικόνα των πάγκων της EuroLeague για το 2023/24.

Τι σημαίνει αυτό; Οι δουλειές που αναμένεται να ανοίξουν είναι αρκετές, ιδίως για τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη ταχύτητα της διοργάνωσης. Η Αναντολού Εφές και η Μπαρτσελόνα είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αλλά όχι οι μοναδικές. Γι αυτό, μην σας κάνει εντύπωση αν στο εγγύς μέλλον δείτε αυτή τη λίστα να μεγαλώνει με μία ή δύο ομάδες.

Κάπως έτσι, μπορεί να προκύψει ένα domino effect, το οποίο αρκεί για να αλλάξει τη μεγάλη προπονητική εικόνα στη διοργάνωση και να διαμορφώσει νέα δεδομένα για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Με αυτή τη λογική κινείται ο Παναθηναϊκός (όπως κι άλλες ομάδες της EuroLeague), προσδοκώντας πως στο τέλος θα έχει υπογράψει έναν προπονητή που θα έχει το ειδικό βάρος για να αναλάβει να “χτίσει” από την αρχή για να επαναφέρει τον σύλλογο στις επιτυχίες. Πριν από κάθε (όποια) μεταγραφή παίκτη άλλωστε, το μείζον εντός του συλλόγου εξακολουθεί να είναι ο άνθρωπος που θα κάθεται στην άκρη του πάγκου και θα ηγηθεί της προσπάθειας. Με σαφώς καλύτερα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Related posts

EuroLeague: Ο Σάσα Βεζένκοβ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν

Την 3η θέση στα πλέι οφ της γαλλικής National 1 η Ρομάν των αδερφών Κωνσταντινόπουλων και του Σταματούρου, έχει ελπίδες για άνοδο

Εθνική Κροατίας: Μόντριτς και Βίντα συνεχίζουν μέχρι το EURO 2024